To so zdravi nadomestki sladkorja

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Večina nas ve, da sladkor ni zdravo živilo. Uporabljajmo nadomestila za sladkor in telo nam bo hvaležno.
Oglej si celoten članek

Uživanje sladkorja je bolj tvegano, kot si predstavljamo, umetna sladila pa lahko dodajo obroku še več kalorij. Namesto da bi zaužili popolnoma nesladkano hrano, poskusite z zdravimi nadomestki za sladkor.

1. Eritritol

Ta sladkorni alkohol je praktična rešitev brez občutka krivde. Ima 0,2 kcal na gram. Je bel prah, ki je naravno prisoten v več vrstah sadja. Ne privede do zobne gnilobe in drugih ne tako sladkih posledic uživanja sladkorja. Ni pretirano sladek, zato ga preizkusite v čokoladnih pecivih, kot so browniji.

2. Stevia – Rebaudioside A ali Reb A

Prihaja iz Južne Amerike in je naravni izvleček iz rastline stevia, ki je priznana kot varno sladilo. Potrebujemo le kapljico ali dve za sladek okus ovsenih kosmičev.


3. Kokosov sladkor

Pridobite tropski pridih z uporabo kokosovega sladkorja v sadnih smutijih. Narejen je iz soka kokosovih cvetov. Ta naravni sladkor je lahko v obliki kock, sirupa ali zrnati obliki. Ima veliko kalija, ki pomaga ohraniti naše kosti močne.


4. Nesladkani kakav v prahu

Za toplo zimsko poslastico zmešajte v kozarcu nekaj nesladkanega kakava v prahu s toplo vodo ali posnetim mlekom. Zadovoljila bo tudi sladokusce. Za še boljši okus dodajte malo vaniljevega izvlečka.

5. Cimet

Začinite jutranjo kavico s cimetom. Ta odlična začimba dodaja rahlo sladek okus in obenem spodbuja odpornost. Vse to se zgodi brez dodatnih kalorij.

6. Dateljni in datljev sladkor 

Zagrabite kup datljev za dodatno spodbudo antioksidantov pri naslednjem pekarskem poizkusu. Z nizkim glikemičnim indeksom in rahlo sladkostjo je kot nalašč za veganske brownije ali dno domače granola ploščice (sadno-žitni misli). Eno skodelico navadnega sladkorja lahko nadomestite z dvema tretjinama skodelice dateljnov (predelanih, zdrobljenih). Dateljne lahko nadomestite s datljevim sladkorjem. 

7. Agavin sirup

Lekcija iz zgodovine: Azteki so uporabljali agavo tisoče let nazaj in pohvalili ta sirup kot darilo bogov. Derivat je pridobljen iz iste rastline kot tekila. To zlato sladilo ima okus podoben medu in je kot nalašč za vroči ali ledeni čaj. Vendar sirup uporabljajte zmerno, saj ima agava visoko raven fruktoze, ki lahko včasih prestopi v nevarno cono!

Več o grožnjah sladkorja in kako se mu izogniti v vsakdanji prehrani lahko preberete tukaj  

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.