To vozilo naj bi kupovali za našo vojsko

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V vladajoči koaliciji so, potem ko so sprožili postopek revizije nakupa 45 nemških osemkolesnikov boxer, že našli alternativo, danes piše časnik Delo.
Oglej si celoten članek

Sklicujoč se na več med seboj nepovezanih virov Delo poroča, da naj bi potekali pogovori o možnosti nakupa poljskih osemkolesnikov KTO rosomak. Za nakup osemkolesnikov KTO rosomak naj bi bili po razveljavitvi pogodbe za nakup boxerjev zainteresirani predvsem, ker so pri enakem številu in podobni konfiguraciji za približno polovico cenejši od vozil boxer, poleg tega so poljska vozila dobavljiva v zelo kratkem času, piše Delo.

O možnosti nakupa vozil, ki jih izdelujejo na podlagi licence finske Patrie, so na ministrstvu za obrambo v preteklosti že razpravljali, a se je bivši minister za obrambo Matej Tonin odločil za nakup boxerjev s pridružitvijo programu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

Po navedbah časnika bi pri nakupu osemkolesnikov KTO rosomak lahko šlo za posel "vlada vladi", pri katerem se nakup blaga opravi pri sami državi, podobno, kot je bilo od italijanske vlade kupljeno vojaško transportno letalo.

Revizija še v teku

Tonin je tik pred iztekom mandata podpisal memorandum o soglasju o nakupu boxerjev. Kupili naj bi 45 osemkolesnikov za skupno 343,43 milijona evrov. Nova vlada je sprožila revizijo postopka nakupa, ki še poteka.

Premier Robert Golob je v torek med obiskom v Berlinu dejal, da raziskujejo različne možnosti, če bo revizija pokazala, da je nakup boxerjev za Slovenijo neustrezen. Pojasnil je, da ne obstaja samo ena možnost, ampak je možnosti več, v naslednjih mesecih pa naj bi bilo to predstavljeno tudi javnosti.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da sta se na kratko dotaknila tega vprašanja. Pri tem je izrazil razumevanje, da sedaj poteka revizija nakupa, da pa želijo pri tem vprašanju skupaj hitro napredovati.

Golob pa je potrdil, da sta se s Scholzem dotaknila skupnega nastopa pri pošiljanju orožja Ukrajini, medtem ko se o reviziji, ki še poteka, nista pogovarjala. "Ne pričakujemo, da bi ta revizija kakorkoli zapletala odnose, tudi zaradi tega, ker raziskujemo različne možnosti, če bo revizija pokazala, da je ta nakup za nas neustrezen, kako se iz te situacije izvleči," je dejal premier. 

Z ministrstva za obrambo pa so danes na vprašanja STA glede pogovorov o nabavi rosomakov odgovorili le, da skladno z odredbo ministra za obrambo, sprejeto 9. junija, trenutno poteka izredni notranjerevizijski pregled smotrnosti, kompleksnosti in celovitosti nabave bojnih kolesnih vozil 8x8 za potrebe Slovenske vojske.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.