Toliko okužb smo že uvozili s Hrvaške. Kdaj z dopusta? To svetuje Krek.

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Milan Krek je na novinarski konferenci pojasnil, kakšne so trenutne epidemiološke razmere.
Oglej si celoten članek

"Ni enako po regijah, trenutno najbolj obremenjeni jugovzhodna Slovenija in Posavje. V teh dveh regijah morate biti še bolj pozorni. Identificirali smo skupke, trenutno obvladamo situacijo, tesni stiki gredo v karanteno. Znova vas prosim, če ste v izolaciji ali karanteni, bodite v izolaciji in karanteni, niste brez razloga v karanteni, ne hodite na sprehode, ne okužujte drugih. Kužni ste dvakrat toliko, kot če bi zboleli jeseni," je opozoril prvi mož NIJZ Milan Krek. 

"42 okuženih je prejšnji teden prišlo s Hrvaške, iz Španije 57, iz Srbije osem, po štiri iz Grčije in Malte in tako naprej. Dogaja se nam podobno, kot lani. Če teh okužb ne bomo obvladovali, se bo virus začel širiti med populacijo in pričakujemo lahko strm dvig števila okužb," je posvaril. 

Zaradi maturantskih izletov 299 okuženih,

Od dolenjskih maturantov jih je bili 136 okuženih, od njih se je okužilo 83 ljudi, 456 jih je v karanteni. V gorenjski skupini je bilo okuženih 69 maturantov, od njih se je okužilo 11 ljudi, 304 so v karanteni. Skupaj je bilo okuženih 205 maturantov, od njih se je okužilo 94 ljudi, v karanteni je skupaj 760 ljudi.

V skupini, kjer se pričakuje veliko smrti, še 374 tisoč necepljenih

"Nad 50 let je necepljenih 373.890 ljudi, v tej skupini je lahko veliko mrtvih, pa tudi hospitaliziranih. Želimo si, da se vsi cepijo. Nad 80 let je še 43.913 takih, ki niso polno cepljeni, ti bi se morali čim prej," je še dejal Krek. Opozoril je še, da tudi pri mlajših, ki zbolijo za covidom-19, lahko pride do hospitalizacije. Tako je bilo na primer pet odstotkov vseh hospitaliziranih starih od 30 do 39 let. 

Na vprašanje, ali priporoča, da se z dopusta ljudje vrnejo do 15. avgusta, da ne bo takoj po začetu šole izbruhov okužb, je dejal: "Ja, jaz to priporočam, pa ne it takoj k svojim starim staršem, ko pridete z dopusta, posebej še, če bodo stvari tam, kjer boste, kritične, tako kot so bili naši maturanti v Španiji," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 22:16 22. Julij 2021.

    Čeprav Krek ni lep,je pa antipatičen ima tokrat popolnoma prav.

  • 12:13 21. Julij 2021.

    Svetuj ti svoji babi, če jo sploh imaš, tele fašistično.

  • 21:30 20. Julij 2021.

    Bi rekel Iztok Mlakar:" Je mogu skadit nekaj močnega..."

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.