Če se ta potres pri nas ponovi, bo škode za sedem milijard evrov

Foto: EPA
Foto: EPA
V Sloveniji in bližnji okolici je evidentiranih 96 aktivnih potresnih prelomov.
Oglej si celoten članek

O nevarnosti potresa redkeje govorimo kot o drugih naravnih nesrečah, na primer o poplavah in neurjih, ki so lani močno prizadela Slovenijo. Vendar pa potres sodi med naravne nesreče in Slovenija je močno ogrožena.

V primeru močnejšega potresa, ki ga ni mogoče izključiti nikjer v državi, je predvsem v večjih mestih pričakovati veliko materialno škodo in številne smrtne žrtve, opozarjajo strokovnjaki.

"Ker potresa ni mogoče napovedati, lahko njegove posledice omilimo samo s spoštovanjem predpisov o potresno odporni gradnji in s pripravljenostjo na potres – z znanjem, kako ravnati pred, med in po njem," je poudarila Barbara Šket Motnikar, seizmologinja Agencije RS za okolje.

V Sloveniji skoraj 100 aktivnih potresnih prelomov

Po besedah seizmologinje  je v Sloveniji in bližnji okolici evidentiranih skoraj sto aktivnih potresnih prelomov.

Potresno najbolj nevarna območja so:

  • na meji z Italijo zahodno od Bovca (velika potresna aktivnost bližnje Furlanije),
  • območje okoli Idrije (najpomembnejši dinarski prelomi, lokacija najmočnejšega in zgodovinskega potresa v Sloveniji)
  • okolica Brežic, kjer je veliko zmernih potresov.

Zaradi velike gostote naseljenosti je potresno najbolj ogrožena Ljubljana z okolico. Sicer bi v primeru približne ponovitve ljubljanskega potresa iz leta 1895, ki bi se zgodil v letu 2020, znašala mediana neposredne škode na stavbah 7,2 milijarde evra.

Foto: EPA Potres posočje

Zaznamo jih 150 do 200 letno

Seizmologinja ob tem dodaja, da nikjer v Sloveniji ne moremo povsem izključiti nastanka močnega potresa. Letno jih zabeležijo okoli 2000, večinoma zelo šibke. Prebivalci jih zaznajo od 150 do 200 letno.

Novejše stavbe v Sloveniji so večinoma grajene po ustreznih protipotresnih standardih, težavo pa predstavljajo starejše, je dejal Matjaž Dolšek s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Po njegovih besedah se je potresno inženirstvo razvilo do stopnje, ko je mogoče oceniti povprečno škodo zaradi potresov na letni ravni ali verjetnost pojava škode v določenem časovnem obdobju; bodisi za posamezno stavbo bodisi za izbrano območje. "To odpira nove možnosti upravljanja potresnega tveganja," je dejal Dolšek.

Uvedba potresnih izkaznic

Sprejeti bi morali zakonodajo, s katero bi odgovornost za potresna tveganja postopoma prenesli na lastnike, še pravi Dolšek. Po njegovih besedah bi bilo informacijo o potresnem tveganju smiselno približati ljudem z uvedbo potresnih izkaznic. Na osnovi teh informacij bi bilo treba regulirati upravljanje s potresnim tveganjem tako, da bi lastniki na dolgi rok zmanjševali tveganja z utrjevanjem
objektov oz. novogradnjo, pri čemer pa bi morala pomagati tudi država.

Nizek delež zavarovanosti za potres

"Zavedanje prebivalcev o potresni ogroženosti in škodi, ki jo lahko povzroči potres, je neustrezno, čemur sledi tudi nizek delež zavarovanosti za potres," pa ugotavlja Peter Filip Jakopič z Zavarovalnice Triglav.

V Sloveniji je po podatkih zavarovalnice potresno zavarovana približno tretjina vseh zavarovanih stanovanjskih objektov, pri poslovnih, proizvodnih in podobnih zgradbah pa je ta delež okoli četrtine.

Zavedanje nevarnosti potresa in s tem delež zavarovanj se okrepi po močnih potresih, predvsem, če se zgodijo v naši neposredni bližini, kot sta bila potresa v Zagrebu in Petrinji na Hrvaškem leta 2020, pojasnjuje Jakopič. "Ne glede na vse se Slovenci premalo zavedamo tveganja na tem področju. Sploh ob upoštevanju dejstva, da smo bili v bližnji preteklosti priča kar nekaj potresom v naši okolici," pravi Jakopič. Dodaja še, da je v nekaterih državah zavarovanje pred naravnimi nesrečami, s tem pa tudi pred potresom, obvezno za vse lastnike, ki zavarujejo svoje premoženje.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 10:33 17. April 2024.

    A zavarovalnicam zmanjkuje denarja pa so sprožili paniko

  • 08:01 17. April 2024.

    Zakaj mora biti potresno zavarovanje vezano na požarno in ga ni možno ponuditi kot samostojno zavarovanje? Zavarovalnice? Upravniki namreč sklenejo …

  • 06:05 17. April 2024.

    bomo pač tako kot pri poplavah črpali sredstva iz EU,ki bodo izpuhtela,stanje pa bo takšno kot je bilo skoraj pred …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.