Toliko Slovencev ne podpira vključitve ministrov iz LMŠ in SAB

Foto: Epa
Foto: Epa
Nova javnomnenjska raziskava agencije Mediana glede napovedi uspeha delovanja nove vlade.
Oglej si celoten članek

Skoraj dve tretjini vprašanih napovedujeta celotni mandat

Le dobra desetina sodelujočih v raziskavi pravi, da so proces koalicijskih pogajanj in oblikovanja nove vlade spremljali zelo pozorno, še nadaljnih 38 % pa, da so jih spremljali dokaj pozorno.

Čeprav torej le polovica vprašanih pravi, da so proces koalicijskih pogajanj in oblikovanja nove vlade spremljali pozorno, večinoma vladi napovedujejo uspešno prihodnost, kaže raziskava. Tudi v prihodnost bodoče vlade anketirani gledajo precej optimistično. Skoraj dve tretjini menita, da bo bodoča vlada zaklučila celoten mandat.

54,5 odstotkov vprašanih pričakuje, da bo vlada pri svojem delovanju uspešna, s to trditvijo pa se ne strinja 25,8 odstotka vprašanih. 46 odstotkov respondentov je pozitivno naklonjenih ideji, da se v ministrsko ekipo vključi tudi ministra iz Stranke Alenke Bratušek in Liste Marjana Šarca, čeprav gre za stranki, ki nista dosegli parlamentarnega praga. Po drugi strani 43 odstotkov tej ideji nasprotuje.

Najbolj prepoznani ministrski kandidati so vodje strank

Sodelujoči so bili še povprašani po imenih ministrskih kandidatov, ki jih vedo brez pomoči drugih ali interneta. Vsak je lahko imenoval poljubno število ministrskih kandidatov.

Najbolj prepoznavni ministrski kandidati so vodje strank Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) , Marjan Šarec (LMŠ) ter Alenka Bratušek (SAB), ki jih je navedla polovica vprašanih.

Visoko po prepoznavnosti je tudi ministrski kandidat za zdravstveni resor Danijel Bešič Loredan, ki ga je navedlo 36 odstotkov vprašanih. Po prepoznavnosti izstopa tudi verjetni bodoči minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki ga je spontano navedlo 28 odstotkov vprašanih.

Zadnja ministrska kandidatka, ki jo je spontano imenovala več kot desetina vprašanih, je Tatjana Bobnar z 12 % odstotki.

Na rep lestvice z manj kot 3 odstotki so se uvrstili predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki jo je navedlo 2,7 odstotka vprašanih, kandidatka za kulturni resor Asta Vrečko, kandidat za okoljski resor Uroš Brežan, kandidatka za resor digitalizacije Emilija Stojmenova Duh in kandidatka za resor vzgoje in šolstva Amalija Žakelj.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 440 anketirancev je bila izvedena med 17. in 18. majem. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:53 27. Maj 2022.

    To pa je anketa: 400 anketirancev, res bedno. Mislim, da je v Sloveniji veliko sposobnih ljudi, ki bi jih Golob …

  • 14:47 27. Maj 2022.

    pravico do komentiranja take tematike ima samo tisti, ki je goloba dejansko volil. pa se tu je treba razumeti, da …

  • 12:41 27. Maj 2022.

    Raziskava, v kateri je sodelovalo 440 anketirancev...po naročilu strank ,ki so bile poražene LUZERJI .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.