Toliko višje bodo pokojnine

Foto: Profimedia Upokojenec ostareli starejši
Vlada je na današnji seji izrekla podporo predlogu novele interventnega zakona, s katerim državni svet predlaga, da bi se pokojnine decembra 2020 izredno uskladile odstotkovno in ne nominalno.
Oglej si celoten članek

Odstotkovna uskladitev namreč omogoča ustrezno uskladitev višine pokojnin, ne da bi s tem posegla v razmerja med njimi, meni vlada.

Državni svet je predlog novele interventnega zakona v DZ poslal decembra, po njem pa se pokojnine decembra 2020 ne bi zvišale za 6,5 evra, ampak bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka.

DZ je namreč na predlog SAB v zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin zapisal uskladitev v enakem znesku za vse upokojence, in ne v odstotkih, kot je sprva predlagala vlada. Državni svet pa zdaj predlaga, da izredno uskladitev izvedejo v odstotkih.

Kakšna je razlika med uskladitvijo za šest evrov in pol in za en odstotek, si lahko ogledate v tabeli. Če je ne vidite, kliknite na Oglej si celoten članek. 

V zakonu izrecno piše, da mora biti zvišanje v odstotkih

Izredna uskladitev v odstotkih je po mnenju vlade v skladu z ustaljenim načinom usklajevanja pokojnin. "S tem se zasleduje cilj, da bi pokojninski sistem znova postal koherenten in enoten," je zapisala v mnenju. Izredna uskladitev pokojnin v nominalnem znesku bi bila po mnenju vlade tudi v nasprotju s sistemskim zakonom. Iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč izrecno izhaja, da se uskladitev pokojnin opravi v odstotkih, so navedli v sporočilu po seji vlade.

"Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku bi bili prikrajšani ne samo prejemniki najvišjih pokojnin, temveč tudi prejemniki povprečnih pokojnin. Za navedene posameznike bi predlagani način tako pomenil padec razmerja med njihovo pokojnino ter pokojnino tistih z nižjimi pokojninami, v okviru katerih so bili nenazadnje že upoštevani solidarnostni elementi. S takšnim načinom usklajevanja bi se krhalo zaupanje v pokojninski sistem tako pri upokojencih kot pri vseh tistih, ki v ta sistem trenutno vplačujejo ali bodo vanj šele vstopili," je še zapisno v mnenju vlade.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:11 16. Januar 2020.

    Kaka teleta so glede na to, kaj piše v zakonu, dale tak predlog? Vlada g. Šarca torej sprejela protizakonito zakon? …

  • 21:24 16. Januar 2020.

    Upajmo da se kerem upokojenci otrga in vas mal po či sti!!

  • 17:55 16. Januar 2020.

    delate se norca iz ljudi, res ste gnili za 3 evre

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.