Toliko vode je potrebno za eno tablico čokolade

Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda Foto: Saša Despot voda
Ob današnjem dnevu vode so številne organizacije opozarjale, da ni le dovolj varčevanje z vodo, ampak tudi premišljena potrošnja izdelkov, za proizvodnjo katerih potrebujemo vodo.
Oglej si celoten članek

Za eno skodelico, ki vsebuje 250 mililitrov vode, je potrebno 264 litrov vode, za sto gramski goveji zrezek 1542 litrov, za sto gramsko skodelico riža 250 litrov, za sto gramsko tablico čokolade 1720 litrov vode, za enako količino sira 318 litrov vode in za manjše jabolko 82 litrov.

Z današnjim prikazom porabe tako imenovane virtualne vode - vode potrebne za pridelavo izdelkov - so danes slovenska komunalna podjetja v svojih mestih in krajih želela opozoriti, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan, ter da poraba vode ni le točenje vode iz pipe.

Brigita Jamnik iz Vo-Ke je povedala, da odgovorno ravnanje z vodo ni le varčevanje pri pipi, kar Slovenci znamo že kar dobro: "Daleč od tega, najbolj odgovorno se vedemo, če kupujemo kot razumni potrošniki in kupujemo stvari, ki jih res potrebujemo ter ne kupujemo na zalogo. Kupujemo lokalno pridelano hrano in izdelke, v katerih se skriva manj virtualne vode." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.