Tovšakova kmalu bolj svobodno

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Sodnica celjskega okrožnega sodišča Romana Gradič je danes nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak izrekla kazni v zadevah Betnava in Rimske terme. Dobila je še pet let zapora.
Oglej si celoten članek

Glede zlorabe Vegradove blagajne vzajemne pomoči je Tovšakova krivdo tudi priznala in bila obsojena na dve leti zapora. Sodišče ji je potem kazni združilo na enotno triletno zaporno kazen.

Hilda Tovšak, ki ima po naših informacijah odprtih vsaj še pet postopkov, bo tako v zaporu preživela sedem let in pol. Sodnica je ugodila tudi njeni zahtevi, da bo lahko kazen služila na polodprtem oddelku.

Tovšak: Osebno se ni okoristila

Tožilec v spremenjeni obtožnici tako Tovšakovi očita po eno nadaljevalno kaznivo dejanje v škodo EU in eno nadaljevalno kaznivo dejanje poslovne goljufije.

Tovšakova je v sklepni besedi v torek povedala, da se v omenjenih zadevah ni osebno okoristila in je skušala rešiti Vegrad. Ker so sodni postopki pustili posledice na njeno zdravje, je sodišču predlagala, da bi kazen prestajala na polodprtem oddelku, saj bi tako lahko bila več na zraku in imela več stikov z družino.

Milejša pravila na polzaprtem oddelku

Celjsko okrožno sodišče, ki je danes Tovšakovi ugodilo in ji dovolilo, da sedem let in pol zapora prestane na zanjo precej bolj udobnem in glede pravil milejšem polodprtem oddelku zapora na Igu, bo v kratkem o tem, zakaj naj premestijo Tovšakovo, obvestilo tudi zapor.

Ta bo premeščena šele, ko vodstvo zapora tudi uradno prejme odredbo sodišča o premestitvi. Na tem oddelku bodo zanjo veljala precej milejša pravila. Kot neuradno opisujejo zaposleni v pravosodju, se bo Tovšakova na tem oddelku lahko precej bolj prosto gibala in večkrat povsem nenadzorovano, vendar zgolj na območju stavbe in ograjenega dvorišča zapora.

Tudi ponoči naj bi bila Tovšakova manj nadzorovana kot zdaj, spala in bivala naj bi celo v neprestano odklenjeni jetniški celici.

Popust za vzorno obnašanje

Običajno in praviloma, opozarjajo v pravosodju, so obsojenci na polodprti oddelek določenega zapora, kjer prestajajo kazen lahko premeščeni potem, ko prestanejo eno petino kazni, ki jim je naložena. Tovšakova pa bi s polodprtega oddelka  lahko odšla domov že po treh četrtinah odslužene sedem in pol letne zaporne kazni, ki jo prestaja. Takrat bi namreč lahko zaprosila vodstvo zapora na Igu za pogojni odpust. Prošnja pa bi ji bila ugodena, če bi se med prestajanjem kazni v zaporu in do ostalih sojetnic obnašala vzorno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:20 11. Julij 2013.

    Pa pokradeno premoženje jim boste kaj pobrali ? Za miljon in več na leto grem sedet tudi jaz.

  • 11:01 11. Julij 2013.

    Razmišljam, da ukradem milione, da grem v zabavo ter na koncu uživam mir za rešetkami

  • 10:37 11. Julij 2013.

    Vse lepo in prav če bi tako kot proti Kordežu in Tovšakovi postopali tudi z levimi tajkuni.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.