Tožbe še visijo v zraku

Foto: Žurnal24 Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol)
Odvetniška pisarna Matoz doslej še ni vložila napovedanih tožb zoper elektrodistributerje.
Oglej si celoten članek

Gorenjski, celjski in ljubljanski distributerji bodo Matozovi odvetniški pisarni posredovali izračune za vsakega odjemalca, ki je njihova stranka. Na začetku septembra se bodo nato odločili, ali bodo vložili tožbe.

Kot je pojasnil odvetnik Franci Matoz, bodo preverili vse izračune, ki jih bodo dobili, pa tudi metodo izračuna. To bo po pričakovanjih trajalo do 1. septembra, nato pa se bodo odločili, ali bodo zoper elektrodistributerje vložili tožbe.

Preplačana elektrika bo vrnjena
Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor, Elektro Celje in Elektro Primorska so s 1. januarjem 2008 zvišali cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Vsi distributerji so napovedali, da bodo vrnili preplačano električno energijo.

Prvi izračuni že kapljajo
Potem ko so se v Elektru Gorenjska, proti kateremu je odvetniška pisarna nameravala ta teden vložiti prve tožbe, odločili pristopiti k reševanju zahtevkov, so to storili tudi v Elektru Celje in Elektru Ljubljana. Od gorenjskega distributerja so po Matozovih navedbah dobili izračune za prvih okoli 500 vloženih zahtevkov, od celjskega distributerja pa so prejeli že več kot tisoč odgovorov.

V Elektru Ljubljana so zagotovili, da bodo program vzpostavili nekje do septembra in nato poslali izračune, je dejal Matoz. Dodal je, da so se omenjeni trije elektrodistributerji pripravljeni pogajati tudi o stroških zahtevkov. Višino stroškov zahtevkov je odvetniška pisarna sicer postavila pavšalno, in sicer 75 evrov na zahtevek.

Preostala dva distributerja, ki sta skupaj z omenjenimi tremi januarja 2008 zvišala cene elektrike, Elektro Maribor in Elektro Primorska, se doslej na reševanje zahtevkov po Matozovih pojasnilih še nista odzvala, sta pa zahtevke zavrnila.

Odvetniška pisarna Matoz je doslej vložila okoli 33 tisoč zahtevkov, vseh pooblastil pa je nekaj nad 50 tisoč in še vedno prihajajo. Vsa pooblastila bodo pretvorili v zahtevke in jih v roku 14 dni vložili elektrodistributerjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.