Tožilci za veleposlanico Veroniko Stabej zahtevajo sodno preiskavo

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Tožilci za nekdanjo veleposlanico Veroniko Stabej zahtevajo sodno preiskavo.
Oglej si celoten članek

Tožilci zaradi nepravilnosti na veleposlanštvu v Parizu zoper nekdanjo veleposlanico Veroniko Stabej zahtevajo sodno preiskavo, sodišče o zahtevi še ni odločilo. 

Kriminalisti so svoje delo opravili pred dobrim letom in kazensko ovadbo na tožilstvo poslali 29. marca lani. To pomeni, da so ocenili, da obstaja utemeljen sum, da je Stabejeva storila kaznivo dejanje. Kadar suma policisti ne potrdijo, na tožilstvo pošljejo poročilo, ne ovadbe, kar so za nekatere nepravilnosti storili tudi v tej preiskavi. 

Tožilstvo je po skoraj letu dni, 28. februarja letos, pri Preiskovalnem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani zahtevalo uvedbo preiskave zoper eno fizično osebo zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. S sodišča so nam sporočili, da o zahtevi še niso odločili. 

Sodni preiskavi lahko sledi vložitev obtožnice ali odločitev tožilstva, da pregona ne bo nadaljevalo. 

Zagrožena dolga leta zapora

Ovadba zoper Stabejevo je bila vložena zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (po 3. odstavku 257. člena kazenskega zakonika, zagrožen zapor od treh mesecev do petih let), enega kaznivega dejanja ponarejanja (po 2. odstavku 244. člena, zagrožen zapor od enega do osmih let), ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja (1. odstavek 209. člena, zagrožena do tri leta zapora). 

Spomnimo, poleg drugih nepravilnosti je Stabejeva na ček, ki je bil naslovljen na veleposlaništvo dopisala svoje ime in ga unovčila na svoj račun. Kasneje je pojasnila, da je bila prepričana, da denar pripada njej, saj je šlo za odškodnino zaradi sitnosti, ki jih je imela zaradi prenove stanovanja nad rezidenco. Šlo je za ček v višini pet tisoč evrov (vrniti jih je morala le 618), policisti pa so skupno protipravno pridobljeno premoženjsko korist ocenili na 10.500 evrov.

Foto: Saša Despot Karel Erjavec Erjavec dolgo čakal, preden je milo ukrepal

Nepravilnosti pri poslovanju je pokazal interni nadzor ministrstva za zunanje zadeve, a zunanji minister Karl Erjavec Stabejeve ni prijavil policiji in je najbrž tudi ni nameraval, ampak se je preiskava začela na podlagi anonimne prijave. Tudi opomin pred odpovedjo delovnega razmerja so ji izrekli šele, potem ko so bili obveščeni, da poteka policijska preiskava in skoraj mesec in pol po tem, ko je Erjavec podpisal končno poročilo internega nadzora. Stabejeva je tudi po izbruhu afere in vrnitvi v Slovenijo ostala zaposlena na ministrstvu

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:14 14. April 2017.

    Nč bat<br />nč nov hudga

  • 09:04 14. April 2017.

    Tudi Erjavca bi bilo treba malce vzeti v roke, saj kot nedrejeni ni pravočasno in ustrezno ukrepal in je tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.