Tožilstvo: Prilastil si je ploščice in del parketa

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković ne priznava zlorabe položaja pri gradnji kulturno-pastoralnega centra.
Oglej si celoten članek

Ljubljanska cerkvena občina je na podlagi domnevno anonimnih prijav pred slabimi štirimi leti policiji posredovala kazensko ovadbo, ki je paroha Srbske pravoslavne cerkve Perana Boškovića bremenila odtujitve osemsto tisoč evrov zbranih sredstev za gradnjo župnijskega doma ob pravoslavni cerkvi na Prešernovi ulici v Ljubljani.

Tožilstvo parohu očita, da je pri gradnji kulturno-pastoralnega centra nekaterim družbam plačeval račune za storitve, ki niso bile opravljene. Prilastil naj bi si tudi del keramike in parketa. Očita mu tudi, da je iz denarja Cerkve pokrival stroške članov svoje družine.

Krivde ni priznal

Bošković na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani krivde ni priznal, hkrati pa je njegov odvetnik predlagal izločitev sodnice Vladislave Lunder in predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika.

Sodnica je sicer svojo izločitev že pred tem predlagala sama, saj je odločala o sklepu za uvedbo sodne preiskave, vendar Pogačnik njene izločitve ni sprejel. Zaradi današnje ponovne zahteve za izločitev sodnice in dodatno tudi Pogačnika je bil narok prekinjen in se bo, če zahtevi ne bo ugodeno, nadaljeval 11. februarja.

Poziv tožilstvu po umiku obtožnico

Tako obramba kot tožilstvo sta sicer danes predlagala, da na glavni obravnavi dodatno zaslišijo nekatere priče, med njimi zastopnika Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana AleksandraObradovića in paroha v Celju Milana Dudukovića.

 Tožilec pa, kot je povedal po naroku, pri obtožbah vztraja, saj gre za uradno pregonljiva kazniva dejanja. Glede dejstva, da Cerkev ni vložila premoženjskega zahtevka, pa je dejal, da je v začetku vladalo drugačno prepričanje, razmere pa so se spremenile po tistem, ko je bil kot upravitelj cerkvene občine odstavljen paroh Željko Lumbarda, ki je tudi podal ovadbo zoper Boškovića.Naroka se je udeležil tudi zastopnik zagrebško-ljubljanskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve in povedal, da sta tako cerkvena sinoda kot metropolit ugotovila, da Cerkev ni bila odškodovana, zato ne priglaša premoženjskega zahtevka. Prav tako tožilstvo poziva, da obtožbo umakne.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:51 29. Januar 2016.

    Si ti mogoče prvi z zika virusem ? Reče se Zika , ne Zoki !

  • 14:50 29. Januar 2016.

    Kaj ima SLO s Srbi v SLO . Kakor si bodo postlali, tako bodo ležali ! Drugače gre pa za …

  • 22:03 28. Januar 2016.

    zokijev virus na pohodu........

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.