Trd boj z ministrstvom

Foto: Žurnal24 Reka Voglajna je poplavila jeklarno družbe Štore Steel, zaradi varnosti pa je mo
Zakonodaja. Za nekatere gospodarstvenike neživljenjska, za stroko neizogibna.
Oglej si celoten članek

Celjsko. “Uredba ministrstva za okolje in prostor (MOP), na podlagi katere na površinah, ki so poplavno ogrožene, ne smeš ničesar graditi, je neživljenjska. Bi pa lahko tudi ob obstoječi uredbi zaplet rešili z lokalnimi protipoplavnimi ukrepi,” meni direktor podjetja Štore Steel Marjan Mačkošek, ki se je s številnimi gospodarstveniki, ministrom za okolje in prostor Rokom Žarnićem ter Silvom Žlebirjem, direktorjem Agencije Republike Slovenije za okolje, pogovarjal o možnih rešitvah na območjih, ki so poplavno ogrožena.

1 milijon evrov materialne škode so v Štorah Steel utrpeli v nedavni poplavi.

Nič gradili, le preuredili
Mnoga podjetja zaradi stroge zakonodaje obratujejo brez ustreznih dovoljenj. “V primerjavi s tujimi podjetji smo zato tudi nekonkurenčni,” opozarja Mačkošek, ki je v postavitev nove proizvodne linije vložil 22 milijonov evrov. “Okoljevarstveno dovoljenje IPPC imamo, ne pa tudi gradbenega; tega potrebujemo, čeprav nismo ničesar na novo gradili, temveč smo halo zgolj preuredili in vanjo postavili nove stroje,” pove Mačkošek, ki ocenjuje, da se jim bodo zaradi poplave prihodki zmanjšali za štiri milijone evrov, dobiček pa bo manjši za 400 tisoč evrov. »Če bodo izvedli ukrepe, s katerimi bodo zagotovili poplavno varnost svojih naprav, bodo ustrezno soglasje dobili,« so pojasnili na Arsu.

Popuščanj ne bo
Očitke podjetij razumem, a Slovenija ni samo poplavno, temveč tudi potresno ogrožena,” opozarja Žarnić in dodaja, da zato na ministrstvu nikomur ne bodo gledali skozi prste. Da je občasne poplave treba vzeti v zakup, pa meni Roman Matek, direktor laške Thermane, kjer so imeli zaradi poplave za dva milijona evrov škode. “Če ne bi šli v novogradnjo in hkrati razširitev struge Savinje, bi bila voda in s tem škoda neprimerno višja,” ocenjuje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.