Tretja je najzahtevnejša

Foto: Občina Krško
Foto: Občina Krško
Novi pridobitvi. Odprli novo hidroelektrarno in prvič zapeljali po novi obvoznici Krškega.
Oglej si celoten članek

V petek so slovesno odprli Hidroelektrarno (HE) Krško, tretjo v verigi HE na spodnji Savi (HESS), ter hkrati prvič zapeljali po novi obvoznici mesta. HE bo s povprečno letno proizvodnjo 144 gigavatnih ur dodatno prispevala k proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov. “Tudi v prihodnje bomo usmerjeni v skrb za okolje na področju, ki velja za enega od najobčutljivejših,” je dejal Blaž Košorok, generalni direktor HSE.

Zahtevna gradnja

Gradnja elektrarne, ki je stala 93 milijonov evrov in je od Krškega oddaljena okoli 350 metrov, je bila, kot je povedal Bogdan Barbič, direktor HESS, predvsem zaradi nedostopnosti levega brega, omejenega in ozkega prostora v rečni dolini, bližine pomembnih prometnic in globokih izkopov v dolomitni hribini izjemno zahtevna in težja od gradnje predhodnih elektrarn.

Obvoznica do leta 2016

Krška obvoznica bo izboljšala prometno varnost in razbremenila prometne tokove skozi mesto. Do zdaj je je zgrajene dva kilometra in pol, vključno s krožiščem pri HE in mostom čez Savo. Preostali del, ki vključuje most v Žadovinku, novo cesto od mostu do Merkurja in obvoznico Žadovinek, pa bodo po besedah Tomaža Willenparta z Direkcije RS za ceste zgradili do 
leta 2016.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:56 20. Julij 2013.

    Dravograjska dolina toži pred sodiščem AVSTRIJSKE ELEKTRARNE , ki so krive za katastrofalne letošnje poplave. In prav je tako , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.