Tretja največja banka v Srbiji v roke NLB

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vodstvo NLB je danes zvečer s srbsko vlado podpisalo pogodbo Komercijalne banke v vrednosti 387 milijonov evrov.
Oglej si celoten članek

Iz Nove Ljubljanske banke so sporočili, da so  Rapubliko Srbijo podpisali pogodbo za nakup 83,23-odstotnega navadnega lastniškega deleža Komercijalne banke, s čimer bodo postali tretja največja banka v Srbiji. Cena nakupa znaša 387 milijonov evrov.

"Zaključek transakcije je predviden v četrtem kvartalu 2020 in je odvisen od pridobitve soglasij regulatorjev, med drugim Evropske Centralne Banke, Banke Slovenije in Narodne Banke Srbije," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Cena bo po napovedih iz NLB ob zaključku transakcije plačana v gotovini. V skladu s pravili o privatizaciji srbskih bank NLB ni zavezana k izdaji obvezne ponudbe za odkup manjšinskih deležev v Komercijalni banki, so pojasnili v največji slovenski banki.

Dodali so, da nakupna cena pomeni vrednost 465 milijonov evrov za 100 odstotkov navadnega delniškega kapitala banke, kar predstavlja 77 odstotkov konsolidiranega lastniškega kapitala Komercijalne banke in približno šestkratnik ocenjenega dobička srbske banke za lani.

Nakupna cena bo sicer povišana za dvoodstotno letno obrestno mero v obdobju med 1. januarjem 2020 in zaključkom transakcije, pri čemer bo NLB v omenjenem obdobju upravičena do dobička Komercijalne banke.

Po pridobitvi soglasja Narodne Banke Srbije bodo pred zaključkom transakcije izplačane že potrjene a neizplačane dividende in nagrade zaposlenim za prejšnja poslovna leta. Delničarji Komercijalne banke bodo prav tako pred zaključkom transakcije prejeli dividendo v vrednosti polovice čistega dobička za lani, a največ 38 milijonov evrov.

Z nakupom bo skupina NLB tržni delež na srbskem trgu po ocenah okrepila z 1,7 odstotka na 12,7 odstotka.

Prvi prevzem po letu 2013

Prevzem banke v Srbiji je prvi po tem, ko je NLB konec leta 2013 prejela državno pomoč. Takrat se je država zavezala, da bo NLB delno privatizirala, za NLB pa so veljali strogi omejevalni ukrepi, med drugim tudi prepoved prevzemov. Skupina NLB je s tokratno potezo utrdila položaj največjega bančnega igralca na širšem območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v tej regiji.

Komercijalna banka je med večjimi bankami v Srbiji, podružnice pa ima tudi v BiH in Črni gori. NLB je pred to transakcijo močno prisotna v Severni Makedoniji, Črni gori, BiH in na Kosovu.

"Prevzem Komercijalne banke predstavlja še en nadvse pomemben mejnik v razvoju NLB po uspešnem zaključku privatizacijskega postopka NLB leta 2019. Krepitev naše prisotnosti v Srbiji, največjem od naših strateških tujih trgov, na nadzorovan način, ki povečuje vrednost, je za Skupino ključna strateška prioriteta. Kot posledica transakcije se bo tržni delež NLB v Srbiji povečal na več kot 12,1 % glede na bilančno vsoto, s tem pa bo NLB postala tretja največja bančna skupina v državi z edinstvenim položajem ene od vodilnih bank na vseh trgih, kjer je Skupina prisotna. Obseg poslovanja NLB v Srbiji bo daleč največji izven Slovenije, to pa še poudarja pomen zadevne transakcije za sistemsko finančno ustanovo v regiji," je pojasnil predsednik uprave NLB  Blaž Brodnjak. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 22:41 26. Februar 2020.

    od nlb prodaje smo vsaj kaj dobili za razliko pri NKBM.

  • 21:02 26. Februar 2020.

    Še vsak investicija na Balkan je propadla in bo tudi ta. Mi bomo pa dokapitalizirali izgube. Na Balkanu nas vedno …

  • 20:59 26. Februar 2020.

    Primite se za denarnice!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.