Tretjina neizolirana

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Fasade. Investicija v izolacijo se povrne. Debelina ni nujno znak dobre energetske učinkovitosti; dobri materiali so tudi tanki.
Oglej si celoten članek

Toplota. V Sloveniji so stavbe še vedno energetsko neučinkovite – predvsem so slabo izolirane, hkrati pa imajo precej zastarele ogrevalne sisteme.

"Slaba izolacija in slab ogrevalni sistem pomenita veliko porabo energije in velike stroške," pravi Vlasta Krmelj, direktorica Energetske agencije za Podravje.

Dvajsetodstotni prihranek energije

V Sloveniji je več kot tretjina stanovanjskih hiš brez izolacije, kar predstavlja zelo velik potencial prihranka energije v gospodinjstvih. Gradbeniki so pri stavbah, zgrajenih po letu 2008, morali upoštevati nov pravilnik o energetski učinkovitosti stavb, vse prej zgrajene pa imajo praviloma pomanjkljivo izolacijo; vendar to ne pomeni, da izolacija ni dovolj debela. “Debelina izolacije ni vedno znamenje dobre energetske učinkovitosti. Če imate dober material, je ta lahko tudi tanjši, a je hiša vseeno dobro izolirana,” dodaja Krmeljeva.

Izolacija mora ne glede na debelino ustrezati določenim tehničnim karakteristikam; to pomeni, da slabo prevaja toploto. Najbolj poznamo stiropor, vendar obstajajo tudi drugi materiali, recimo ovčja volna, ki je ekološka izolacija. “Glede na izkušnje je letni prihranek energije ob izboljšani izolaciji okrog 20 odstotkov,” še pravi Krmeljeva.

Vpihovanje izolacije

Na spletu najdete tudi inovativno izolacijo z vpihovanjem posebnega granulata tudi v že zaključene objekte. Njegova prednost je, da je vpihovanje precej preprosto in v večini primerov traja le en dan. Najpogosteje se uporablja za izoliranje podstrešja in predelnih sten. Naložba naj bi se, kot pravi ponudnik, povrnila v sezoni ali dveh; odvisno od velikosti stavbe.

Eko sklad z novim razpisom

Subvencije. Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, pripravlja nov razpis za finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb, ki bo izšel predvidoma januarja prihodnje leto. Sama priprava dokumentacije ni več tako zahtevna, kot je bila včasih. Pomembno pa je, da naložba pred oddajo vloge ne sme biti izvedena, v nasprotnem primeru vlagatelj ni upravičen do nepovratne finančne subvencije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.