Trgovanje z vplivom nič več mrtva točka na papirju

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
KPK: Trgovanje z vplivom nič več mrtva točka na papirju
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je odzvala na včerajšnjo sodbo v primeru Patria.

Poudarjajo, da gre za eno prvih sodnih odločb za kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, ki se pogosto imenuje tudi "trgovanje z vplivom".

Slovenska zakonodaja je sicer to inkriminirala že pred desetletjem. "Žal je bilo pretežno mrtva črka na papirju, in to kljub temu, da je nezakonito trgovanje z vplivom, zvezami in poznanstvi v politični in gospodarski sferi ena bolj tipičnih oblik (sistemske) korupcije v Sloveniji, ki se izvaja na račun javnega dobrega z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi za storilca ali za koga drugega. Njena žrtev in talci pa smo vsi prebivalci Republike Slovenije. Prav tako se v slovenski splošni in strokovni javnosti še ni uveljavilo, da je kazniva tudi že zgolj sama obljuba ali sprejem obljube podkupnine," so zapisali pri KPK.

Konec začetka

Podprli so pravosodne organe in dodali, da je včerajšnja sodba postavila nove standarde, ne glede na to, kakšna bo končna pravnomočna odločitev.

"Ta sodba, če bo prestala vse pritožbene instance, ne more biti zadnja in edina. Nobena tudi ne sme imeti politične barve. In – če uporabimo besede W. Churchilla – ta sodba ni začetek konca, ampak konec začetka obravnavanja korupcije v Sloveniji zgolj prek politike in medijev, namesto skozi ustrezne pravne postopke, ki bodo imeli za posledice tako obsodilne kot oprostilne sodbe," še menijo v KPK.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • mph
    23:19 6. Junij 2013.

    Lepše kot tako napisano .... Sicer pa, kaj so ugotovili glede vodje sekte oz. bi rekli temu lahko guruja sekte, …

  • 20:47 6. Junij 2013.

    Tudi jaz ne bi imel problemov, če bi ga obsodili na podlagi dokazov ne pa indicev in domnev. In če …

  • 20:26 6. Junij 2013.

    Vse bolj se zdi, da SDS ni samo politična stranka, apak je tudi sekta. Sektaški nastopi članstva in podpornikov, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.