Trhli temelji združevanja

Foto: Žurnal24 (Foto: IFP)
Reorganizacija. Predlog o združitvi energetskih stebrov podprt z nestrokovnimi študijami. Sinergija le na papirju. Ostri odzivi. Napake v vladnem gradivu bi opazil študent elektrotehnike, menijo v Gen energiji.
Oglej si celoten članek
Ene odločitve ni, druga pač
• Odločanje. Glede morebitne združitve HSE in Gen energije ni še nič odločeno, je včeraj povedal premier Borut Pahor. Jutri bo to vprašanje obravnaval svet za energetiko, morda pa bo o tem pred sprejetjem vladne odločitve razpravljal tudi parlament, je napovedal Pahor.
• Dogovor. Distributerje elektrike bodo reorganizirali tako, da bodo tržni del prenesli na hčerinske družbe elektropodjetij, omrežni del pa bo ostal v matičnih družbah, so se včeraj sindikati energetike dogovorili z ministrico za gospodarstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo je predlog o združitvi Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Gen energije, ki smo ga razkrili prejšnji teden, utemeljilo s tremi študijami. Naročilo jih ni ministrstvo, ampak kar HSE, ki je v tem primeru ena od “strank v postopku”.

Kot opozarjajo v Gen energiji, študije temeljijo na napačnih podatkih oziroma so pripravljene površno in pavšalno. Pravna študija inštituta za javno upravo se sklicuje na zastarele podatke s spletne strani, študija o gospodarski smiselnosti, ki jo je pripravila ekonomska fakulteta, temelji na domnevah, študija izvedljivosti združitve pa se opira na letno poročilo Gen energije iz leta 2007.

Predpostavka: trga ni
Študija o gospodarski smiselnosti združitve vsebuje "vrsto nedopustnih napak", pravi Martin Novšak, direktor Gen energije, ki ga je ministrica za gospodarstvo Darja Radić želela na čelu združene energetike. Kot Novšak navaja v analizi, ki jo je poslal ministrstvu, je študija zaobšla uveljavljene metode v energetiki, povsem zanemarila tehnične značilnosti proizvodnih objektov in predstavila izmišljene sinergijske učinke združitve stebrov. “Rezultat vsega je, da je njihovemu modelu uspelo naračunati letno proizvodnjo savske verige hidroelektrarn na 1.314 gigavatnih ur električne energije. Avtorji se očitno ne zavedajo, da je proizvodnja odvisna od hidroloških razmer in da običajna letna proizvodnja savskih elektrarn znaša 300 gigavatnih ur,” izpostavlja Novšak. Avtorji so Slovenijo po njegovem mnenju obravnavali kot otok, ki ni povezan s sosednjimi energetskimi sistemi, in zanemarili delovanje trga z električno energijo. Edini cilj vsega skupaj je “priti do denarja Gen energije za pokrivanje predrage investicije v blok 6 v Šoštanju”, 
meni Novšak.

Združitev naj bi omogočila zmanjšanje števila zaposlenih za 20. V energetiki se vsak mesec upokoji ali na novo zaposli več ljudi.
Martin Novšak

Za nekaj sto odstotkov
Vidi se, da so analizo delali ekonomisti brez osnovnega poznavanja optimizacije obratovanja elektroenergetskega sistema,” meni Novšak. Variabilne stroške, ki naj bi se zmanjšali z združitvijo stebrov, so avtorji izračunali povsem napačno. Kot smo preverili tudi sami, so se pri tem ušteli za nekje od 400 do tisoč odstotkov. Variabilni strošek za megavatno uro v Jedrski elektrarni Krško naj bi po mnenju ekonomistov znašal 32 evrov. Kot pravi Stane Rožman, direktor krške nuklearke, pa znaša le 6,8 evra. “Študija ne prenese resne strokovne presoje,” meni tudi Rožman.

Strokovnjaki so na HSE
Kot pravi Maks Tajnikar, avtor omenjene študije, se ti pomisleki nanašajo le na kvantiteto učinkov, ki naj bi jih združitev prinesla. “Tehnične podatke, o katerih dvomijo, pa so pridobili ljudje, ki se spoznajo na stroko,” pove. Na vprašanje, kje so ti strokovnjaki, pa odgovarja: “Na HSE, saj so bili oni naročnik.”

Na ministrstvu za gospodarstvo so seznanjeni z opozorili na nekatere napake, vendar kot pravijo, tudi “pripombe vsebujejo nekaj napak”. Koliko je HSE plačal za vse tri študije, ki jih je ministrstvo uvrstilo v vladno gradivo o združitvi energetike, pa ne vedo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.