Tri četrtine Ljubljančanov meni, da Janković mesto upravlja koruptivno

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Raziskava: Tri četrtine Ljubljančanov meni, da je v delovanju mesta prisotna korupcija. Zadovoljstvo z življenjem v mestu pa je na splošno veliko.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je konec lanskega leta objavila podatke javnomnenjske raziskave o kakovosti življenja v mestih po Evropski uniji, po kateri kar 74 odstotkov Ljubljančanov meni, da je pri upravljanju naše prestolnice prisotna korupcija.

Ljubljana med najslabšimi

Najslabše mnenje o upravljanju imajo meščani mest v državah južne in predvsem jugovzhodne Evrope, povzema Dnevnik. Najslabše sta se odrezala Zagreb in Beograd, kjer kar devet od desetih občanov meni, da je v mestni upravi prisotna korupcija. Sledijo jima Skopje, Bukarešta, Podgorica in na šestem mestu Ljubljana. Povprečno v državah zahodnega Balkana kar sedem od desetih občanov meni, da je v mestni upravi korupcija. Najbolje sta se odrezala Köbenhavn in Zürich, kjer imajo občani najboljše mnenje o mestni upravi. Da je v teh mestih prisotna korupcija, meni samo 20 odstotkov meščanov.

V poročilu je izrazito poudarjeno, da občutek korupcije ne pomeni, da gre tudi dejansko za korupcijo. Pri tem se komisija sklicuje na vrsto dejavnikov, ki botrujejo občutku, da je korupcije več oziroma manj. Izpostavili so recimo, da je občutek zadovoljstva z življenjem v mestu neposredno povezan z občutkom, ali je v delovanju mesta prisotna korupcija. Pri tem pravilu Ljubljana ponovno izstopa, saj je kar devet od desetih občanov na splošno zadovoljnih z življenjem v mestu, še piše Dnevnik. 

Ob tem imajo vprašani zelo dobro mnenje o kvaliteti in dostopnosti delovanja mestnih služb. Tudi zadovoljstvo z življenjem v mestu je veliko.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 66

  • 19:26 20. Februar 2024.

    Zakaj poznam vsaj 25 ljudi, ki voli Jankoviča. Okoli stavbe smo imeli cca 8m2 zemlje, ki bi povečalo parkirišče za …

  • 16:24 20. Februar 2024.

    Sam ne živim v Ljubljani, sem pa tja hodil na delo okoli 30 let. Vsakokratni obisk Ljubljane me razveseli. Spremenilo …

  • 15:54 20. Februar 2024.

    kaj se bunite, saj ste ga vi izvoliki, znova in znova in znova....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.