Triglav doma 21. novembra

Foto: Žurnal24 vojaška ladja Trigalv, Sankt Peterburg, krst
Vojaška ladja Triglav bo prispela domov 21. novembra. Na pot je odpotovala posadka, ki se bo v naslednjih dneh vkrcala na ladjo.
Oglej si celoten članek

V Rusko federacijo je odpotovala posadka večnamenske ladje Triglav, ki se bo v naslednjih dneh v pristanišču Novorossijsk v Črnem morju znova vkrcala na ladjo. V času do odhoda bo posadka pripravila ladjo za vplutje v Slovenijo. Priprave zajemajo pregled ladje, popolnitev z gorivom, strelivom, vodo in hrano.

9. novembra je načrtovan slovesen dvig zastave Republike Slovenije na ladji, na pot proti Sloveniji pa bo ladja krenila 12. novembra. Pot jo bo preko Črnega morja vodila skozi Bospor v Marmarsko morje, skozi Dardanele v Egejsko morje, na Kreti pa bo imela posadka v Natovi bazi krajši postanek za obnovitev zalog. Preko Jonskega morja in skozi Otrantska vrata bo ladja vplula v Jadransko morje.

V koprsko pristanišče bo Triglav, v spremstvu hitre patruljne ladje Ankaran, vplul v nedeljo, 21. novembra, ko je načrtovana slovesnost z možnostjo ogleda ob njegovem prihodu v Slovenijo.

Rusija dolg poplačala z ladjo
Z ladjo Triglav je Rusija poplačala del klirinškega dolga Sloveniji. Državi sta sicer avgusta v Moskvi podpisali dodatek k sporazumu o poplačilu klirinškega dolga, ki predvideva poplačilo preostanka tega dolga v denarju.

Skupni dolg Rusije do Slovenije je znašal dobrih 129 milijonov ameriških dolarjev (90 milijonov evrov), za nekaj več kot 52 milijonov dolarjev (36 milijonov evrov)sta državi podpisali pogodbo o poplačilu v blagu - ta del je Rusija poravnala z ladjo Triglav in spremljajočo posebno opremo.

Med nalogami tudi nadzor slovenskega akvatorija
Ladja bo imela tri namene, in sicer vojaško-obrambni, zaščitno-reševalni in pedagoško-raziskovalni. Glavni namen uporabe ladje je vojaški, to je za obrambo slovenskega akvatorija in obalnega prostora, uporabili pa jo bodo tudi kot Natovo zmogljivost.

Ladja bo opremljena tudi za iskanje in reševanje ponesrečencev na morju v vseh primerih in v vseh vremenskih pogojih, še posebej pa v primerih večjih pomorskih nesreč. Oprema in zmogljivosti bodo omogočale sodelovanje pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter pomoč v primerih požarov na ladjah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.