Trije razlogi za zaprtje trgovin ob nedeljah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ekonomist Jože P. Damijan ne zagovarja več povsem liberalne logike.
Oglej si celoten članek

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v začetku oktobra v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah. V ta namen zbira tudi podpise pod spletno peticijo, razloge za pobudo pa bo danes predstavil skupaj z Jožetom P. Damijanom z Ekonomske fakultete. 

"Nedelje so namenjene prostemu času, družini in prijateljem."
Andrej Čuš

Čuš ob vložitvi predloga poudarja tudi, da gre za uresničitev referednuma, na katerem so volivci leta 2003 večinsko glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih ob določenih izjemah. Po enem letu so predstavniki sindikatov in trgovcev dosegli dogovor, rezultat katerega je sedanje stanje, ki je takšno, da imamo trgovine ob nedeljah odprte. Sindikat se je s trgovci dogovoril, da bodo zaposleni ustrezno kompenzirani za nedeljsko in praznično delo. 

"Takrat se mi je to zdela zelo dobra rešitev," na svojem blogu piše Jože P. Damijan. "Pač v skladu z liberalno logiko, da je potrošnik kralj in da naj tisti trgovci, ki želijo, imajo ob nedeljah trgovine odprte in naj tisti zaposleni, ki hočejo, za primerno dodatno plačilo delajo. Toda zdaj, ko sem nekoliko starejši, vidim, da ta liberalna logika, ki se zdi zelo razumna in ki vsem – od potrošnikov, trgovcev do prodajalcev – dopušča prosto izbiro, ni nujno tudi družbeno optimalna."

Damijan navaja tri razloge

Damijan za zaprtje trgovin ob nedeljah navaja tri glavne razloge. Prvi je dodatno plačilo nedeljskega dela, s katerim delavci v trgovini, ki so že tako slabo plačani, popravljajo svoje dohodke. "Vendar pa jih to trga od njihovih družin ali od aktivnega preživljanja prostega časa," piše Damijan. "Vsaj en dan v tednu bi morale biti družine fizično skupaj."

Kot drugi razlog Damijan navaja, da se je z razmahom supermarketov in liberalnega nedeljskega odpiralnega časa, tudi pri nas razpasel trend šopingiranja ob nedeljah. "Namesto na izlet v naravo, športne aktivnosti, druženje s prijatelji ali kaj drugega, mnoge družine zavijejo v trgovske centre in tam 'ubijejo čas'," piše Damijan. "Iz vidika družbe se mi zdi to precejšnja družbena škoda, saj družine odvrača od kvalitetnega preživljanja časa skupaj in namesto pozitivnih vrednot spodbuja konzumerizem."

Foto: Žurnal24 Ljubljana 21.10.08, bivsi minister za reforme, Joze P. Damijan, intervju, Foto:

Dodaja, da se seveda lahko tako posamezni prodajalci in prodajalke ter družine lahko odločajo drugače, a mnogi tega ne naredijo, ker obstaja druga opcija. "Tako kot se Američani v povprečju za nekajkrat bolj pogosto odločijo za strelsko razreševanje sporov ali osebnih frustracij kot ostali civilizirani narodi, ker pač imajo za razliko od teh drugih civiliziranih narodov na voljo to opcijo – orožje v vsaki hiši (in to ne samo pištolo, ampak celo brzostrelko)," argumentira Damijan. "Drugače rečeno, za neko opcijo se lahko odločimo preprosto zaradi tega, ker obstaja. Če ne bi, se zanjo ne bi mogli odločiti."

Kot tretji argument v prid zaprtju trgovin Damijan navaja, da zaprtje ne bi bistveno prizadelo trgovcev. "Ker je v nedeljo manj kupcev, zaposlene prodajalce in prodajalke pa je treba dodatno plačati za nedeljsko delo, so mnoge trgovske lokacije ob nedeljah nerentabilne," piše Damijan. "Res je, da bi trgovci ob nedeljah lahko posamezne trgovine tudi zaprli, vendar tega ne naredijo iz bojazni, da se kupci ne bi preusmerili drugam."

Trgovinska zbornica proti

Zato tudi tuji trgovci, ki imajo sicer doma tradicionalno zaprte trgovine ob nedeljah, npr. Hofer, odločili, da sledijo trendu ostalih trgovcev. "Zdi se, da je večina trgovcev v slabem ravnotežju, vendar si nihče ne upa prvi izstopiti," piše Damijan. Celoten zapis na blogu si lahko preberete tukaj.

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije ter predsedniki uprav in generalni direktorji trgovinskih družb zaprtja trgovin ob nedeljah ne podpirajo. Menijo, da predlog zakona posega v vsaj tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom.

Kaj pravi predlog?

Po predlogu trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki so po lastni presoji trgovca lahko odprte do največ šest nedelj oz. z zakonom določenih praznikov v letu. 

Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 19:46 17. Oktober 2017.

    Ne pametujte..tudi v soboto lahko kupujemo..nic od sedaj naprej hocem da dela zavarovalnica v nedeljo ker med tednom nimam casa..a …

  • 19:18 17. Oktober 2017.

    Znova pametnjači ta gospod ki je najpametnejši odkar je odšel iz politike kjer ni naredil nič. Naj se trgovci odločajo …

  • ode
    17:44 17. Oktober 2017.

    Če bodo trgovine zaprte, bo več ljudi odšlo v cerkev k maši. Denar, ki bi ga sicer v nedeljo dopoldne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.