"Trumpa bodo odstavili republikanci sami"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Profesor, ki je edini napovedal Trumpovo zmago, zdaj napoveduje, da ga bodo odstavili.
Oglej si celoten članek

Profesor zgodovine na American University v Washingtonu Allan Jay Lichtman, ki je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami edini na znanstveni osnovi napovedoval zmago Donalda Trumpa. Po volitvah je napovedal tudi njegovo odstavitev s položaja. 

Na podlagi dela sovjetskega geofizika in seizmologa Vladimirja Keilisa Boroka je izdelal znanstveni model, ki je vse od leta 1984 naprej pravilno napovedal zmagovalce ameriških predsedniških volitev. Ta model, s katerim je sedaj zaslovel po vsem svetu, je opisal v svoji knjigi z naslovom 13 ključev do predsedniškega položaja. Po Trumpovi zmagi, ki se je zgodila v nasprotju z vsem resnimi analizami in anketami, je Lichtman zelo iskan sogovornik in pred njegovo majhno pisarno na univerzi se dan za dnem gnetejo novinarji iz ZDA in vsega sveta. 

"Ne upoštevam anket"

"Ključno pri mojem modelu je to, da ne upošteva anket, zanemarja komentatorje in ne gleda na dnevne dogodke oziroma kdo je v prednosti in kdo zaostaja, ne gleda na oglase, govore, trike kampanj, soočenja. Nič od tega. Razvil sem ga leta 1981 s priznanim matematikom Sovjetske zveze Volodjo Keillisom Borakom. Pregledala sva predsedniške volitve do leta 1980 na podlagi teze, da ne gre za kampanje ampak za sodbo o uspešnosti ali neuspešnosti vladajoče stranke."

"Na osnovi tega sva razvila 13 ključnih faktorjev, ki ocenjujejo moč in učinkovitost stranke v Beli hiši. Če šest ali več teh faktorjev gre proti njej, je predvidena za poraz. S tem sistemom sem razkril ranljivost demokratske stranke, ki je prej doživela velike izgube na kongresnih volitvah, imela je tekmovalen notranji nominacijski boj, trenutni predsednik ni mogel več kandidirati, imela je nadležni izziv tretje stranke, v drugem mandatu predsednika Baracka Obame doma niso imeli primerljivega dosežka z zdravstveno reformo, v zunanji politiki pa primerljivega z odstranitvijo Osame bin Ladna," je dejal Lichtman.

Trumpa bodo odstavili republikanci sami

Lichtman je kmalu po volitvah napovedal, da bo Trump odstavljen, ker bodo republikanci, ki imajo večino v obeh domovih kongresa, sami brez demokratov sprožili postopek impeachmenta. "Moja napoved impeachmenta ali odstopa ni znanstvena napoved, kot je bila napoved Trumpove zmage. Gre za nagonski občutek. Imam tri razloge," je dejal Lichtman in jih razložil. Najprej zato, ker se je Trump vedno počutil nad zakonom, kar se lahko prenese tudi v Belo hišo.

Na drugem mestu je možnost ogromnega konflikta interesov, ker je posle prepustil družini in je velika možnost, da bodo ekonomski interesi družine pred interesi nacionalne varnosti ZDA. Na tretjem mestu pa je Trumpova nepredvidljivost in to, da ga ne morejo nadzorovati. "Republikanci v kongresu imajo radi predvidljivost. Zato bi raje imeli na čelu podpredsednika Mikea Penca, ki je predvidljiv in taka lepa popolnoma standardna izdaja krščansko konservativnega republikanca."

Trump je na volitvah zmagal zaradi elektorskega sistema, izgubil pa je večino glasov volivcev. Republikanski volivci so bili prepričani, da se lahko v najboljšem primeru zanje zgodi obratno. "Odnos med elektorskim sistemom in številom glasov volivcev so razumeli napačno. Včasih je veljalo, da bodo glasovi volivcev prinesli tudi večino elektorjev. To danes ne velja več. V primeru tesnih volitev bodo demokrati skoraj zagotovo dobili več glasov volivcev, četudi izgubijo pri elektorjih, ker si nakopičijo milijone dodatnih glasov v dveh velikih netekmovalnih državah, kot sta New York in Kalifornija."

Briljanten pri odvračanju pozornosti

Lichtman ne podpira Trumpa, vendar meni, da je mojster obvladovanja medijev in spreminjanja teme. Kritiki opažajo, da pogosto izstreli kaj neverjetnega, s čimer se potem ameriški mediji ubadajo in zanemarijo ključna vprašanja. "Je absolutno briljanten pri odvračanju pozornosti od resnih vprašanj, ki lahko vplivajo na našo nacionalno varnost. Konflikt interesov z njegovimi posli je zameglil z vprašanji, kot je zaporna kazen za zažigalce ameriške zastave ali kritikami igralca v broadwayski predstavi Hamilton," je dejal Lichtman.

Na vprašanje, kaj pričakuje od predsednika Trumpa, pa je na kratko odgovoril: "Pojma nimam, kaj bo naredil. Opazujmo." Kljub temu pa meni, da Trumpu ne bo uspelo uničiti vseh dosežkov Obame. Lichtman je optimist glede preživetja pariškega podnebnega sporazuma, ki ga še posebej skrbi, saj meni, da podnebne spremembe ogrožajo obstoj življenja na planetu. Optimist je tudi glede iranskega jedrskega sporazuma in deloma tudi zdravstvene reforme.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:19 2. December 2016.

    njega bodo ustavili tisti, ki jim bo prekrižal načrte in za take je on po premoženju le palček, globalistične multinacionalke …

  • h3o
    12:50 2. December 2016.

    Ja ja, sej govorijo vse živo, tudi pred volitvami so govorili in napovedovali vse živo

  • 11:05 2. December 2016.

    Allan Jay Lichtman ???? A ni ta že spet eden od "izvoljenega ljudstva" ???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.