Tudi pri nas babic premalo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Babice imajo danes svoj dan. Slovenske so promovirale svoj poklic in se zbrale na vsakoletnem srečanju.
Oglej si celoten članek

Anita Prelc je babica že 20 let. "Slovenske babice na leto opravijo od 150 do 200 posredovanj pri porodih. Spomnim se primera, ko je bodoči očka pospremil nosečo ženo v porodno sobo. Dali smo mu obleko, saj se morajo očetje za porodno sobo ravno tako opremiti. Pa nam je povedal, da je ne potrebuje, ker jo je prihranil še od prvih dveh porodov," je smeje povedala Prelčeva in dodala, da se v njihovem lepem poklicu čisto vsak dan ponovi nova lepa in ganljiva zgodba.

Geslo letošnjega svetovnega dne babic je Svet potrebuje babice – zdaj bolj kot kadarkoli. Medtem ko jih po svetu primanjkuje okrog 350 tisoč, ocene za Slovenijo sploh ni. "Pred leti je Inštitut za varovanje zdravja izdelal oceno za medicinske sestre, koliko premalo je babic, ne vemo,“ pove Anita Prelec, predsednica sekcije medicinskih sester in babic Slovenije.

"Je pa dejstvo, če bi želeli okrepiti vlogo babice na primarni ravni, jih imamo odločno premalo,“ še doda Prelčeva. Med letoma 1984 in 1996 pri nas sploh nismo imeli izobraževanja za poklic babice, v tem času smo izgubili tudi babice na primarnem nivoju.

Porodi na domu
Ob svetovnem dnevu letos izpostavljajo zlasti željo, da bi povečali samostojnost babic, da bi po švedskem vzoru uvedli strokovne skupine pod vodstvom babic, ki bi vodile porode. "Na Švedskem ženske z nizkim tveganjem rojevajo zgolj v prisotnosti babice, kar je bolj prijazno, naravno in manj stresno.“

Februarja je sicer potrebo, da bi v Sloveniji uredili tudi področje rojevanja doma, obudila mama iz okolice Bleda, ki se je odločila za tako obliko poroda in zaradi zapletov skoraj umrla. "Ne, področje še vedno ni urejeno,“ pravi Prelčeva. Še vedno potekajo razprave o tem, odločitve pa še ni. Slovenske babice zaradi zakonodaje niso pristojne za vodenje porodov doma. Redke slovenske nosečnice, ki želijo roditi doma, so tako še vedno prepuščene tujim babicam, ki za svojo storitev precej zaračunajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.