Tudi Sviz bo stavkal z javnimi uslužbenci

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Člani glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so na današnji seji sklenili, da se bodo v primeru nižanja plač v javnem sektorju pridružili splošni stavki javnega sektorja, je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.
Oglej si celoten članek

Člani odbora se bodo v torek udeležili tudi protestnega shoda pred DZ.

Odbor, ki šteje 54 članov, je soglasno odločil, da se bodo pridružili napovedani splošni stavki javnega sektorja, saj so člani nezadovoljni s predlogi, ki po njihovem mnenju neupravičeno znižujejo plače javnih uslužbencev. "Razporeditev bremen reševanja krize je v naši državi izrazito nepravična", je po današnji izredni seji dejal Štrukelj.

Glavni odbor Sviza se bo v torek v času zasedanja matičnega odbora DZ, ki bo odločal o sprejemu dopolnila k noveli zakona o interventnih ukrepih in znižanju plač javnim uslužbencem, udeležil tudi protestnega shoda pred DZ. Shoda, ki se bo začel ob 12.30, se bodo udeležili tudi predstavniki drugih sindikatov javnega sektorja.

Tudi v konfederaciji sindikatov javnega sektorja se namreč zaradi predloga za znižanje plač v javnem sektorju pripravljajo na morebitno stavko, predsedstvo konfederacije pa se je namreč v četrtek preimenovalo v stavkovni odbor. Če bo odbor DZ za finance potrdil predlog parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo za znižanje plač, bodo še isti dan določili datum začetka stavke. Predlogu nižanja plač nasprotuje tudi pogajalska skupina dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Regionalni odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je namreč preteklo sredo sprejel predlog, naj odbor DZ za finance kot matično telo v predlog novele interventnega zakona vnese dopolnilo, po katerem bi javnim uslužbencem znižali plače za en plačni razred. Premier Borut Pahor pa je po četrtkovi seji vlade napovedal, da bo vlada izdelala izhodišča za varčevanje v javnem sektorju v letih 2012 in 2013.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.