Tudi vas letos množično napadajo ose? Na to morate biti nadvse pozorni

Foto: Epa
Foto: Epa
Ste tudi vi opazili, da je letos v zraku izjemno veliko števil os, ki znajo biti ob posedanju v barih na prostem in družinskih piknikih sila nadležne? "Če je os veliko, se jim je težko izogniti," poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za Biologijo (NIB).
Oglej si celoten članek

"Ose nas obletavajo predvsem zaradi hrane. Hrana in pijača naj bosta zato čim bolj pokriti," je eden od nasvetov, ki so ga z nami delili pri NIB. Še posebej pazljivi pa morate na piknikih oz. druženju na prostem biti, da ose s hrano in pijačo po nesreči ne vnesete v usta, "saj je pik v ustih nevaren tudi za tiste, ki nanj niso alergični"

Ste med tistimi, ki ob vztrajno oblegajočih vas osah krilite z rokami? To ni najbolj pametno početje, opozarjajo pri NIB. "Če nas obletavajo, ne smemo brezglavo kriliti z rokami, saj to verjetnost pika samo poveča," opozarja doc. dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za Biologijo.

Na koga se bodo ob druženju "lepile" ose?

Ste med tistimi, ki vas ose na družinskih piknikih nenehno oblegajo, medtem ko ostale pustijo pri miru? Tu je nekaj razlogov, zakaj je morda temu tako. Privabljajo jih tako dišave kot tudi znoj. "Manj smo 'zanimivi', če nismo pisanih barv in nadišavljeni. Privablja jih tudi znoj," nam je še razložil Bevk.

Kako se jih otepsti? Ne pozabite na kis!

Znano je, da ose privabljajo sladke pijače, tako so pogostokrat pasti za ose prav različne pijače z veliko vsebnostjo sladkorjev oz. tekočine, katerih osnova je sladkorna raztopina. A če se z osami spopadamo na tak način, je – kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za biologijo – zelo pomembno, da v past dodamo tudi kis, sicer se bodo vanjo lovile tudi čebele. "Vendar sam ne priporočam lovljenja os, saj so te pomemben del ekosistemov," je še opozoril Bevk.

Sicer pa je nihanje žuželk v ekosistemu povsem naraven pojav, med pomembnejšimi razlogi za nihanje pa je vreme. "Število os iz leto v leto precej niha. Razlogov za to je več, med pomembnejšimi je vreme. K nihanjem verjetno deloma prispevajo tudi porušena razmerja v naravi zaradi človekovih posegov vanjo. Nihanje števila je sicer pri žuželkah precej običajno, le da pri večini tega ne opazimo, ker niso tako moteče," je še pojasnjujejo pri NIB.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 23:46 15. Avgust 2022.

    Avtor članka poglej v SSKJ kaj pomeni beseda "napadati". Komarji nas napadajo ne ose, osa te napade samo če jo …

  • 22:28 15. Avgust 2022.

    Veliko je letos os, da, samo so letos nenavadno mirne in pridne, ker me še ni nobena pičila, ...

  • 21:55 15. Avgust 2022.

    Jebeš ose. S komarji je največ dela, jih je kot nikoli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.