Tuje banke, ki delujejo v Sloveniji, teste prestale

Foto: EPA
Foto: EPA
Za razliko od slovenskih bank, od katerih dve nista prestali stresnih testov Evropske centralne banke, sso bile na testih uspešne vse mednarodne banke, ki delujejo tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Od treh slovenskih bank, ki so bile vključene v stresne teste Evropske centralne banke (ECB), je SID banka teste uspešno prestala, NLB in NKBM pa sta izkazali primanjkljaj kapitala. So pa bile na testih uspešne vse mednarodne banke, ki delujejo tudi v Sloveniji - Intesa Sanpaolo, Unicredit, Societe Generale ter Raiffeisen.

Kljub dejstvu, da so stresni testi ob primeru uresničitve negativnega scenarija pokazali potrebo po dodatnem kapitalu pri kar devetih italijanskih bankah, med njimi ni bilo ne Intese Sanpaolo ne Unicredita.

Količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) skupine Intesa Sanpaolo, del katere je tudi Banka Koper, je po rezultatih celovite ocene, ki jo je na podlagi stanja ob koncu leta 2013 opravila ECB, precej nad mejnimi vrednostmi, so danes sporočili iz Banke Koper. "Kapitalska moč Intese Sanpaolo je med najboljšimi na mednarodni ravni," je rezultate komentiral glavni izvršni direktor bančne skupine Carlo Messina.

Tudi v Unicreditu poudarjajo, da je celoviti pregled "potrdil močan kapitalski položaj" banke, ki je "občutno presegla vse mejne vrednosti", določene v pregledu. "Upoštevajoč pozitivne rezultate celovite ocene Unicredit potrjuje zastavljen cilj čistega dobička za leto 2014 in svojo osredotočenost na posojanje gospodinjstvom in podjetjem v Italiji in po Evropi," je zapisal izvršni direktor Unicredita Federico Ghizzoni.

Tudi avstrijska skupina Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), v okviru katere deluje slovenska banka Raiffeisen, je obremenitvene teste uspešno prestala. Količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala RZB po pregledu kakovosti sredstev znaša 9,71 odstotka.

Uspešno pa je stresne teste prestala tudi francoska Societe Generale, pod okriljem katere deluje slovenska banka SKB. Pregled kakovosti premoženja je količnik navadnega lastniškega temeljnega kapitala banke znižal za 0,22 odstotne točke, kar v banki označujejo kot "zelo omejeno". Menijo tudi, da rezultati potrjujejo kakovost njihovega portfelja in modelov ocenjevanja tveganj. Količnik po prilagoditvah znaša 10,67 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.