Tujina – privilegij izobraženih

Foto: Žurnal24 Za magnetno resonanco, opravljeno v tujini, bo ZZZS na podlagi napotnice in raču
Tujina. Stroške ambulantnega zdravljenja v tujini na podlagi napotnice ZZZS že vrača. Omejitev. Po letu 2013 na račun zavarovanja tudi v tuje bolnišnice. Bo potrebna predhodna odobritev?
Oglej si celoten članek

Z napotnico, ki jo izda lečeči zdravnik ali specialist, lahko slovenski zavarovanec ambulantno zdravljenje, torej zdravljenje, pri katerem ni treba prenočiti v bolnišnici, opravi v katerikoli državi Evropske unije. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) mu bo povrnil stroške glede na povprečno ceno storitve v Sloveniji, če je račun nižji, pa po računu; ne bo pa povrnil potnih stroškov.

“Doslej smo imeli 18 takih primerov. Šlo je predvsem za magnetne resonance, operacije kosti na nogi in podobno. Večinoma so bili stroški storitev v tujini nižji kot pri nas,” razlaga Eva Godina, vodja oddelka za mednarodno zdravstveno zavarovanje na ZZZS.

Preiskave krvi in tkiv
Diagnoze. Lani je ZZZS od 712 prošenj odobril 681 napotitev v tujino (to stori, ko so možnosti zdravljenja pri nas izčrpane, hkrati pa je možno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje). V skoraj polovici primerov je šlo za diagnostične preiskave, ko so v tujino poslali le vzorce tkiva ali krvi.

Leta 2013 tudi v bolnišnice
Od leta 2013 naj bi zavarovanci, kot to predvideva evropska direktiva, prosto odhajali v tujino tudi na bolnišnično zdravljenje. “Država članica Evropske unije pa ima kljub temu možnost, da za zdravljenje v tujini predpiše predhodno odobritev. Ni še znano, ali jo bo naš zakonodajalec predpisal ali ne, bo pa morala država v tem primeru dokazati, da bi množično odhajanje na zdravljenje v tujino lahko ogrozilo javno zdravstvo v Sloveniji,” pojasnjuje Godinova.

Predolga čakalna doba
Lani je za odobritev zdravljenja v tujini zaradi čakalnih dob v Sloveniji prosilo devet bolnikov. Pri dveh je ZZZS ugotovil, da je bila čakalna doba res predolga; obakrat je šlo za čakanje na radioterapijo na onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah določa, da mora biti pacient, če gre za raka, obravnavan v enem mesecu, ob drugih boleznih pa glede na stanje – v treh ali šestih mesecih. Izjema so ortopedska obolenja, ko je dopustna čakalna doba eno leto. “Če je najdaljša dopustna čakalna doba presežena, gre lahko zavarovanec v tujino, če pa ni presežena, mora kolegij zdravnikov ugotoviti, ali je doba glede na zdravstveno stanje zavarovanca vendarle predolga,” še razlaga Godinova. ZZZS bo stroške kril le, če nihče v mreži javnega zdravstva ne zagotovi krajše čakalne dobe.

Zdravstvena blagajna pa krije tudi stroške oploditve z biomedicinsko pomočjo v tujini, saj v Sloveniji umetnih oploditev trenutno ni mogoče izvajati v zadostnem obsegu.

Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje:
“Najpotrebnejši na zdravljenje v tujino ne bodo šli”

Kako se bodo po vašem mnenju naši zavarovanci odzvali na možnost zdravljenja v tujini?
V tujino bodo odšli ljudje, ki se ne bojijo potovanj, znajo jezike in se znajdejo v stikih z neznanimi ljudmi. To je tudi moj glavni pomislek – v tujino ne bodo šli ponižani in razžaljeni, skratka tisti, ki se že v domačem okolju ne znajdejo najbolje.

Menite, da je za bolnišnično zdravljenje v tujini smiselno uvesti predhodno odobritev?
Država bo prisiljena skrajšati čakalne dobe in tako zmanjšati potrebo po tujini. V tem smislu je ta direktiva dobra. Ker pa se bojim, da se bodo dogajale zlorabe in v tujino ne bodo odhajali tega najpotrebnejši, ampak tisti, ki si tudi doma znajo pomagati prek vrste, mislim, da bi vsaj v začetnem obdobju lahko zahtevali predhodno odobritev.

Ali je še dovolj časa za ureditev problema čakalnih dob?
Imamo še čas pa tudi mehanizme, a žal tisti, ki bi jih morali, teh mehanizmov nočejo ali ne znajo uporabiti. Zlasti nesposobnost in rigidnost ZZZS sta veliki oviri. Če bo to vzrok za odhajanje v tujino, bo treba pomagati tistim, ki se brez pomoči ne bodo upali odločiti za pot v neznano.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.