Türk govoril v ZN

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V okviru uradnega obiska v New Yorku je predsednik Slovenije Danilo Türk nagovoril tudi Generalno skupščino Združenih narodov. "Nenalezljive bolezni ena od večjih groženj človeštvu," je opozoril predsednik.
Oglej si celoten članek

Predsednik Danilo Türk začenja obisk v New Yorku. Na sedežu Združenih narodov (ZN) se je udeležil odprtja visokega dogodka o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni, kjer je nastopil tudi kot govornik.

Türk je dejal, da je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije od 57 milijonov ljudi, ki so umrli leta 2008, kar 36 milijonov umrlo zaradi nenalezljivih bolezni - rak, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in kronične bolezni dihal. Skoraj 80 odstotkov teh smrti pa je v državah v razvoju. "Ti podatki pričajo, da so nenalezljive bolezni ena od večjih groženj človeštvu," je poudaril slovenski predsednik.

Preventiva in zdravljenje po mnenju Türka zahtevata zdravstvena, tehnična, finančna in organizacijska sredstva, česar pa primanjkuje v velikem delu sveta v razvoju. Zato bi morali po njegovem mnenju Združeni narodi čim prej razviti večsektorske strategije, sistem indikatorjev za merjenje napredka in mehanizme za učinkovito koordinacijo na globalni ravni. Kot dober primer je predsednik navedel boj proti širjenju virusa Hiv in aidsa. Uspehi energične in dobro koordinirane globalne kampanje, kot je dejal Türk, so vidni v večini svetovnih regij.

"Implementacija širokih mednarodnih sporazumov je vedno najtežji vidik mednarodnega delovanja. Združeni narodi bi morali pri tem izkoristiti partnerstvo vlad, strokovnih organizacij, civilne družbe in poslovnega sektorja. V boju proti raku se takšno zavezništvo in osnovni koncepti potrebnih globalnih strategij že oblikujejo. Ti vključujejo jasno določitev ciljev in glavnih orodij za dosego teh ciljev na področjih vodenja, preventive, javne osveščenosti in izobraževanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter - nenazadnje - raziskovanja," je sklenil predsednik Türk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.