Türk: Potrebna je razprava, ne ukinitev

Foto: Žurnal24 Slovenski vojaki Foto: Žurnal24 Dovrana Zlatorog je bila polna braniteljev Slovenije. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Vojak v pozoru ob Dnevu Slovenske vojske Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 Vojaki spremljajo slovesnost v dvorani Zlatorog. Foto: Žurnal24 Vojaki spremljajo slovesnost v dvorani Zlatorog. Foto: Žurnal24 Med gosti je bil tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan. Foto: Žurnal24 Nekaterim je slovesnost pobrala še zadnje moči. Foto: Žurnal24 Predsednik Türk se rokuje z gosti proslave. Foto: Žurnal24 Dan slovenskih vojakov. Foto: Žurnal24 Obrambna ministrica Ljubica Jelušič, predsednik Danilo Türk in načelnik generalš
Predsednik republike Danilo Türk meni, da ni razlogov za razmišljanje o ukinitvi vojske, potrebna pa je razprava o tem, kakšno vojsko želimo.
Oglej si celoten članek

"Naša osamosvojitev bi bila bistveno težja, bolj dolgotrajna in tragična, če ne bi bilo naštetih dogodkov in vseh ljudi, ki so sodelovali v njih − eni s peresom, drugi z mečem," zato ni potrebe po razmišljanju o njeni ukinitvi, je v svojem govoru ob rojstnem dnevu slovenske vojske poudaril Türk.

Izpostavil je, da so dogodki in procesi izpred 20 let usodno vplivali na pripravljenost teritorialne obrambe in milice ter ustvarili pogoje, ki so pripadnikom teh enot omogočili, da so se organizirali z orožjem ter z njim podprli osamosvojitveno odločitev slovenskega naroda. Spomnil je tudi na odlično vodeno akcijo Sever, s katero je bil leta 1989 preprečen izvoz t. i. mitinga resnice iz Srbije v Slovenijo.

Nujen proces
Kot je dejal, so temu sledile nove preizkušnje, tudi poskus razorožitve teritorialne obrambe v maju 1990, kar pa ni preprečilo priprav poveljstev in enot teritorialne obrambe na oborožen odbor. Prav v tem času se je rodila tudi ideja o tajni vojaški organizaciji, ki se je pozneje udejanjila v obliki manevrske strukture narodne zaščite, je spomnil Türk.

Po njegovih besedah je bilo vse to nujen in zelo pomemben del slovenske politične preobrazbe ter poti v samostojnost, ob tem pa je opomnil, da je potreben celovit pogled na takratne dogodke, brez manipuliranja in monopolizacije zaslug.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.