Türk razmišlja, Stanič bi bil premier

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predsednik države Danilo Türk danes še s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin v državnem zboru. V SDS so se za vabilo zahvalili. Stranke naklonjene predčasnim volitvam. Za vodenje vlade se je ponudil Gojko Stanič.
Oglej si celoten članek

Kot pravi upokojeni predavatelj, pravnik, politolog in podjetnik Gojko Stanič, ima namreč ambicije rešiti Slovenijo in postati prihodnji predsednik slovenske vlade. Njegov program je zapisan v knjigi Moč svobode, ki jo je v teh dneh naslovil poslanskim skupinam, poročajo Finance.

S poslanci se medtem že menda dogovarja o podpori in četudi jutri ne bo predlagan za rezervnega mandatarja, bo srečo poskusil na rednih volitvah. Stanič ob tem pravi, da ima podporo nekaterih direktorjev in sindikatov.

Bo Türk v sredo razpustil parlament?

Pred sprejemom končne odločitve glede rešitve nastalega političnega položaja se predsednik republike Danilo Türk posvetuje še s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin v državnem zboru.

"Avtocesta do volitev na široko odprta"

V SD se zavzemajo za predčasne volitve, ki bi lahko bile četrtega decembra ali pa še prej. Vodja poslanske skupine Dušan Kumer meni, da je "avtocesta do volitev na široko odprta", ocenjuje, da je v roku 30 dni "vse možno". Upa pa, da se "ne bodo igrali s to državo, temi razmerami in tem političnim položajem še naprej".

SD ne bo podprla nobenega novega mandatarja, podpore za morebitnega kandidata pa ne vidijo niti v državnem zboru. Na ocene, da so hitre predčasne volitve prostovoljna predaja oblasti prvaku SDS Janezu Janši, Kumer odgovarja: "Zakaj bi Janez Janša zmagal na teh volitvah?" Ocenjuje, da je "SD močnejši od SDS".

"Imamo krizo odločanja"

V stranki Zares so pripravljeni tako na predčasne volitve kot imenovanje novega mandatarja. Predsednik stranke Gregor Golobič sicer meni, da bodo današnji pogovori pokazali jasno sliko glede volitev ali možnega mandatarja. Glavna kriza v Sloveniji je kriza odločanja, kar bo po njihovem mnenju v prihodnje velik problem. Temeljni problem države je, "kako zagotoviti, da bodo odločitve temeljile na premišljenih argumentih in kako naj bodo te rešitve iz težkih razmer take, da zanje ne bodo cene plačevali najšibkejši".

Odgovor na dilemo, ali mora predsednik počakati za razpis volitev 30 dni ali ne, je treba imeti v tem tednu, ocenjuje Golobič. Gre pa za velik izziv, saj gre za vzpostavitev prakse tudi za v prihodnje.

Franco Juri meni, da bo odločitev predsednika republike sinteza pogovorov s strankami in predstavnikov stroke. Poudarja, da bo državni zbor opravilno sposoben le za tiste projekte, ki so že v postopku.

Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič ne dvomi, da bo predsednik razpisal predčasne volitve. Dejal je, da se Türk zaveda ustavnih določb glede predčasnih volitev in da mora počakati na možne roke, v katerih lahko predlagajo novega mandatarja.

Da nadaljevanje "politične agonije" Türku ni v interesu, meni tudi Karl Erjavec (DeSUS). V stranki si želijo, da bi bile predčasne volitve konec novembra ali v začetku decembra. V DeSUS-u tako ne bodo predlagali novega mandatarja, o podpori morebitnemu kandidatu bi si vzeli "pet minut časa" le, če bi ga predlagala ali predsednik republike ali SD.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je po srečanju s Türkom dejala, da v LDS novega mandatarja ne iščejo in ga tudi ne bodo predlagali. Dodala je, da je pogovor tekel o tem, kdaj naj bodo volitve, kako tečejo roki, kaj pomeni razpustitev parlamenta in kaj so tekoče naloge tako vlade kot parlamenta. Predsednik republike po besedah Kresalove zdaj zbira informacije o tem, "kako se stranke pripravljajo na volitve", končno odločitev pa bo sprejel po posvetih s strankami in ustavnimi strokovnjaki.

Za predčasne volitve se zavzema tudi SLS. Predsednik stranke Radovan Žerjav je po srečanju s predsednikom države dejal, da v stranki ne bi podprli nobenega morebitnega vmesnega koraka, kot na primer predlog za novega mandatarja. Tako pa bo besedah Žerjava razmišlja tudi Türk.

Na vprašanje, ali bi lahko potemtakem Türk že v sredo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, je predsednik SLS odvrnil, da najbrž da. Opozoril pa je, da je še nekaj dilem glede delovanja parlamenta oziroma glede vprašanja, katere naloge bi moral še opraviti, preden se dokončno razpusti, vendar razjasnitev teh dilem Žerjav pričakuje v prihodnjih dneh.

Predčasne volitve bodo verjetno med 13. in 27. novembrom, meni prvak SNS Zmago Jelinčič. Kot je novinarjem povedal po posvetu s predsednikom države Danilom Türkom, zaenkrat ni zagnanega kandidata za mandatarja, vendar "bomo videli, kaj bo jutri". Da bi mandatarja predlagalo 10 poslancev, Jelinčič ne pričakuje in zagotavlja, da ga SNS ne bo.

SDS ne bo na sestanku

V dopisu, ki ga je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko poslal predsedniku Türku, so zapisali, da "kakršnokoli zavlačevanje z razpisom predčasnih volitev ni primerno". Dodali so, da se je večina poslanskih skupin v državnem zboru za volitve že javno opredelila. Prepričani so, da vsak dan prinese "nov padec blaginje, skrb vzbujajoče povečanje zadolževanja in zaostajanje za evropskim povprečjem".

Nezaupnico dali tudi Türku

V SDS pričakujejo, da bo "svoj delež politične odgovornosti" za škodo, povzročeno v zadnjih treh letih, odgovarjal tudi Türk. "Nezaupnica, ki je bila 20. septembra izglasovana vladi Boruta Pahorja, je tudi nezaupnica vam, ki ste ideološko koalicijo brezrezervno podpirali v volilni kampanji, nato nesposobnega kandidata predlagali za predsednika vlade ter kasneje z uporabo očitnih dvojnih meril ocenjevali in podaljševali njeno slabo delo," dodajajo.

Od predsednika države pričakujejo tudi odgovore na vprašanja, ki so mu jih zastavili že spomladi leta 2010, ter preklic "nekorektne in izključujoče izjave, da je potrebno politiki SDS narediti konec".

Najprej pogovori s Pahorjem

Türk je o notranjepolitičnih razmerah v državi, potem ko parlament minuli torek ni izglasoval zaupnice vladi, najprej govoril z Borutom Pahorjem. Ta ga je med drugim seznanil z vsebino svojih posvetovanj v državnem zboru in o razmišljanjih v zvezi z razpisom predčasnih volitev, ki jim je Pahor naklonjen. Ob tem je predsednik že večkrat poudaril, da so predčasne volitve legitimna možnost.

Pahor je po srečanju s Türkom na novinarsko vprašanje, ali sta našla rešitev za izhod iz politične krize, odgovoril, da je rešitev ponujal, ko je želel s svojo vlado opraviti delo do konca, a žal tega državni zbor ni sprejel. Posledice so "vidne in se bodo samo poslabševale", je menil Pahor, vendar dodal, da ne bi rad strašil ljudi.

Ne bo zahteval nove zaupnice

Predsednik vlade v odhajanju je v petek predsednika državnega zbora Ljuba Germiča obvestil, da se odpoveduje možnosti, da bi zahteval ponovno glasovanje o zaupnici vladi. Ob srečanju mu je pojasnil tudi, da se bodo do torka, ko poteče sedemdnevni rok za predlog za novega mandatarja, pogovarjali o nadaljnjih postopkih. Vsekakor je prehitro, da bi rekli, ali bo predlog za novega mandatarja vložen ali ne. Vprašanje predčasnih volitev je tako odprto še do torka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 00:04 27. September 2011.

    Lepo si pokomentiral ljubljanskega župana - vašega. Smo se razumeli!

  • 00:01 27. September 2011.

    Prav imaš, res se bodo opekli z zasedbo oblasti tisti, ki jo bodo prevzeli od rdeče drhali, saj je leta …

  • 23:55 26. September 2011.

    Med poplavo ovac se najdejo tudi inteligentni ljudje, ki poskušajo prižigati oz. prižgati luč razsvetlitve v večnem mraku v glavah …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.