Türk v veliki prednosti

Foto: Žurnal24 Kljub temu, da se oba kandidata izrekata za neodvisna, bo, kot kažejo javnomnenj
Rezultati treh različnih javnomnenjskih raziskav kažejo, da bo tretji predsednik v samostojni Sloveniji postal Danilo Türk.
Oglej si celoten članek

Po volilni napovedi časnika Dela bi namreč Danilo Türk prejel 69,4 odstotka glasov, Lojze Peterle pa 30,6 odstotka glasov, medtem ko Dnevnik napoveduje rezultat 68 - 32. V anketi, ki jo je objavil Večer, niso pripravili volilne napovedi; na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve danes, pa je 54 odstotkov odgovorilo Türka, 26 odstotkov Peterleta, 11 odstotkov pa je še neopredeljenih.

V Delovi anketi se je pri vprašanju, za katerega kandidata bi glasovali, za Peterleta odločilo 25,1 odstotka anketirancev, 61,4 odstotka bi se odločilo za Türka, 13,6 odstotka anketiranih pa kljub temu, da se bodo zagotovo udeležili volitev, ne ve, komu bodo oddali svoj glas.

Volilne napovedi kažejo veliko prednost Danil Türka.© Dejan Mijović/Žurnal24

 
Ključna je strankarska izbira
Anketa kaže, da je izbira na predsedniških volitvah tesno povezana s strankarsko izbiro posameznika. Volivci LDS večinoma (80 odstotkov) podpirajo Türka, 69 odstotkov volivcev SDS podpira Peterleta, volivci SD so z dobrimi 86 odstotki za Türka, 59 odstotkov volivcev SLS pa bi podprlo Peterleta. Med volivci SNS je 73 odstotkov takih, ki podpirajo Türka, med volivci Zares pa ga podpira skoraj 94 odstotkov volivcev. Tudi med strankarsko neopredeljenimi in tistimi, ki niso hoteli zaupati strankarske izbire, dobi Türk več kot polovico glasov, Peterle pa le dve desetini.

Iz prvega kroga v drugi gre veliko več glasov Türku kot Peterletu. Tako bi 86 odstotkov tistih, ki so izjavili, da so v prvem krogu volili Peterleta, ponovno glasovalo zanj, šest odstotkov pa bi jih podprlo Türka. Dobrih 97 odstotkov tistih, ki so volili Türka, bi v drugem krogu ponovno glasovalo zanj, 84 odstotkov anketiranih, ki so v prvem krogu glasovali za Gasparija, pa bi svoj glas prav tako namenilo Türku. Med tistimi, ki so v prvem krogu podprli Jelinčiča, bi jih v drugem krogu 71 odstotkov svoj glas namenilo Türku, 16 odstotkov pa Peterletu.

Anketo je po naročilu uredništva Dela izvedel Delo Stik. Anketiranje je potekalo med 26. in 30. oktobrom. Realizirani vzorec obsega 2260 anketiranih državljanov Slovenije, ki imajo volilno pravico.

Dnevnik Türku pripisuje še več podpore
Raziskava javnega mnenja, ki ga je za Dnevnik naredila Ninamedia , pa je pokazala, da Türk z 61 odstotki glasov sedem dni pred volitvami še vedno močno vodi pred zmagovalcem prvega kroga predsedniških volitev Lojzetom Peterletom. V tokratni javnomnenjski anketi o volilni podpori je svoj glas Peterletu namenilo 25,1 odstotka vseh respondentov, ki so zagotovili, da se bodo volitev 11. novembra zanesljivo udeležili.

Peterle podporo izgublja.

 
Volilna napoved, ki se opira na rezultate javnomnenjske ankete in pričakovano volilno udeležbo, upošteva pa tudi dejstvo, da telefonske ankete praviloma podcenijo desno orientirane volivce, tako Danilu Türku pripisuje 68 odstotkov, Lojzetu Peterletu pa 32 odstotkov glasov vseh volivcev, ki se bodo udeležili volitev.

V volilnem telesu Danila Türka so po Dnevnikovi raziskavi nadpovprečno zastopani mlajši volivci (do 30 let), srednje izobraženi, prebivalci največjih mest in primorske regije. Danilo Türk uživa nadpovprečno podporo levosredinskih strank, pri tem pa z 90,5 odstotka zlasti izstopajo volivci SD. Volivci SNS, ki so v prvem krogu večinoma glasovali za Zmaga Jelinčiča, tokrat Türku namenjajo 73,8 odstotka glasov.

Peterle ima nadpovprečno visoko podporo med starejšimi volivci (nad 60 let), ljudmi, ki imajo osnovnošolsko izobrazbo, prebivalci podeželja in na Dolenjskem, kjer je bil tudi rojen. Izrazito ga podpirajo volivci, ki bi na parlamentarnih volitvah volili za desnosredinske stranke, najvišji delež podpore pa mu zagotavljajo volivci njegove NSi (73 odstotkov volivcev te stranke), sledijo volivci SLS in volivci SDS (65,5 odstotka).

Ninamedia je raziskavo, v kateri je sodelovalo 1124 anketirancev, opravila 29. in 30 oktobra ter 2. novembra.

Türk nagovarja Gasparijeve volivce
Po raziskavi, ki jo je za Večer pripravil RM Plus, Türk uspešno nagovarja veliko večino Gasparijevih volivcev in volivk iz prvega kroga, razen srednje starih (od 40 do 49 let), slabo izobraženih proizvodnih delavcev. Naklonjenih mu je tudi precej tistih, ki so v prvem krogu volili Jelinčiča, razen starejših od 65 let, višje in visoko izobraženih, upokojencev, zaposlenih strokovnjakov in volivcev iz osrednjeslovenske regije.

Za Peterleta po tej raziskavi nadpovprečno glasujejo anketirani z osnovno izobrazbo ali manj, tisti, ki živijo sami ali pa v velikih gospodinjstvih s pet ali več člani, anketirani z nizkimi prihodki in tisti iz gorenjske regije. Po strankarski podpori so stvari razmeroma jasne: Türka precej podpirajo simpatizerji SD, LDS, DeSUS, Zares in SNS; Peterleta pa SDS, SLS in NSi.

Kot že omenjeno, je raziskavo, ki je potekala 29. in 30. oktobra, za Večer opravil RM Plus. Vzorec je obsegal 700 anketirancev.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.