Türk za manjše število ministrstev

Foto: Žurnal24 Janša zagovarja ravnotežje med blažitvijo socialnih težav in pomočjo gospodarstv
Na vrhu gospodarstvenikov v Ljubljani je bilo mogoče slišati tudi Šešokov predlog o temeljiti reorganizaciji javnega sektorja. Predsednik Türk: "Razmislimo o zmanjšanju ministrstev."
Oglej si celoten članek

Predsednik uprave skupine Iskra Dušan Šešok je v razpravi dejal, da je javni sektor zrel za temeljito reorganizacijo. "Ali potrebujemo državni svet? Plače v javnem sektorju je treba znižati za 10 odstotkov, število zaposlenih v javnem sektorju za 15 odstotkov," je dejal Šešok in ob tem požel daleč največji aplavz.

Pahor je v odzivu na Šešokov predlog dejal, da zaradi socialnega dialoga to ni tako preprosto. Letošnjega božiča ni treba praznovati v depresiji, še dodaja ob zaključku.

Leto 2010 bo zelo zelo težko. Še zlasti se bojimo prvega četrtletja.
Franjo Bobinac, prvi mož Gorenja

Janšo pa je vprašal, ali se strinja, da bi lahko opravili delo le s polovico zaposlenih v svoji administraciji in ali bi lahko obdržali le tiste, ki dobro delajo? Dodaja, da ne potrebujemo več kot 30.000 uradnikov.

Predsednik Türk pa je predlog prvega moža Iskre označil za radikalnega, vendar je namignil, ali ne bi bilo mogoče iti še korak dlje in razmisliti o  zmanjšanju števila ministrstev.

Janša za bolje plačana delovna mesta
Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je dejal, da lahko nadaljujemo z blažitvijo socialnih težav, vendar bo denarja za to zmanjkalo.

"Lahko izkoristimo manevrski prostor zadolževanja. To bodo morale plačati prihodnje generacije." Janša ob tem zagovarja ravnotežje med blažitvijo socialnih težav in pomočjo gospodarstvu.

Omenil je tudi politiko ustvarjanja delovnih mest. "Treba je sindikate prepričati, da je bolje, če je na voljo več dobro plačanih delovnih mest kot pa imeti veliko slabo plačanih delovnih mest," meni Janša.

Foto: Žurnal24

 

Pahor: Plače ne smejo ogroziti delovnih mest
Premier Borut Pahor je na vrhu gospodarstva dejal, da je večji optimist kot lani, "a skrbi so še velike". Med drugim je dejal, da smo "tehnično izšli iz recesije v zadnjih dveh kvartalih, a nihče, kar se mi zdi dobro, ni iz tega delal evforije. Obeti za prihodnje obdobje kažejo, da se bo okrevanje nadaljevalo; poglablja pa se kriza v gradbeništvu".

"Šteli bomo za uspeh, če bo prihodnje leto pred božičem manj kot 120.000 brezposelnih, to je še vedno 20.000 več kot pred letošnjim božičem."

Premier je med drugim še dejal, da je včeraj sindikatom povedal, da bo vlada prihodnje leto storila vse, da bo omogočila večjo konkurenčnost gospodarstva. "Mislim, da lahko pridemo do dogovora o minimalni plači, ki ne bo ogrozila delovnih mest."

"Vlada naj stvari vzame v svoje roke"
Gospodarstvenike je na srečanju nagovoril slovenski predsednik Danilo Türk. Dejal je, da vsi pričakujemo, da bo vlada vzela vajeti v svoje roke.

Od vlade pa pričakuje naslednje poteze: povečati izvoz in agresivneje iskati nove trge, voditi socialni dialog brez nepotrebnega odlašanja rešitev (v zadnjih dneh dobrodošlo pojasnjevanje o zmanjšanju javne porabe v prid višji minimalni plači) ter preobrazba gospodarstva.

Foto: Žurnal24

 

Milič: Čas primeren za jedrnat socialni pakt
Samo Hribar Milič iz GZS pa je opozoril, da je dvig minimalnih plač le prva domina. Vse plače se po njegovih trditvah dvignejo po določenem času, če se zvišajo minimalne plače. Tudi tiste v javnem sektorju.

Dotaknil se je tudi nezaupanja v družbi, med drugim je omenil tudi to, da si ne zaupajo koalicijski partnerji med seboj. Zdajšnji čas je več kot primeren za kratek, jasen in jedrnat socialni pakt, je še dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.