Turnšek: "Partnerja še nismo dobili"

Foto: Žurnal24 "Ko bodo pogovori končani in bo znano, ali bodo obrodili sadove ter bodo sredstv
"Žal do tega trenutka še nismo uspeli najti strateškega partnerja, čeprav so v teku intenzivni pogovori," je v odgovoru društvu Mali delničarji zapisal mariborski nadškof Marjan Turnšek.
Oglej si celoten članek
Društvo MDS poziva vse banke upnice, kot tudi odgovorne v gospodarskih družbah Nadškofije Maribor, naj naredijo vse, da holdinga ne pristaneta v stečaju in s tem rešita usodo 65.000 delničarjev obeh družb.

Kot je ob tem še zapisal, se tudi sam zavzema za pravočasno in korektno obveščanje o dogajanju, a hkrati dodal, da niti sam niti nadškofijska gospodarska uprava nista neposredno povezana z dogajanjem v obeh holdingih, torej Zvonu Ena in Zvonu Dva, ki sta oba v postopku prisilne poravnave. Oba imata namreč po njegovem svoje vodstvene organe, ki so odgovorni tako za iskanje rešitev kot tudi za obveščanje javnosti.

"Ko bodo pogovori končani in bo znano, ali bodo obrodili sadove ter bodo sredstva za dokapitalizacijo zagotovljena, vas bomo o tem ustrezno obvestili," je obljubil Turnšek in dodal, da si sami iskreno prizadevajo za čim hitrejšo pozitivno rešitev, vendar pa vse ni odvisno od njih. Kot je še dodal, se zavedajo, da lahko vsako enostransko dejanje upnikov za seboj potegne plaz, ki ga je težko ustaviti.

Društvo Mali delničarji so se odzvali, da iz Turnškovega odgovora ni bilo možno zaslediti nikakršnih zagotovil, ter da so nestrpno čakali na morebitne rezultate z današnjega srečanja bank upnic s svetovalci Rothschilda in upravami gospodarskih družb Mariborske nadškofije.

Odgovorili na ogorčenje
S tem se je Turnšek odzval na sobotno pismo malih delničarjev, ki so izrazili ogorčenje, da so kljub dogovoru o pravočasnem in korektnem obveščanju vseh delničarjev v zvezi s problematiko obeh holdingov za petkovo zaplembo dela premoženja obeh Zvonov s strani NKBM izvedeli iz medijev.

"Čeprav je ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Lojze Cvikl na sestanku 7. marca zagotavljal, da je le še vprašanje dni, kdaj bo strateški investitor dokapitaliziral vaše gospodarske družbe in pognal mlinsko kolo na vodi, kot se je slikovito izrazil, zadnji dogodki kažejo, da do tega ne bo prišlo,"
so v pismu zapisali predstavniki društva Mali delničarji – Skupaj smo močnejši.

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v petek kot prva zasegla premoženje cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva. Šlo naj bi za 23,7 milijona evrov. Če bodo NKBM sledile tudi druge banke, bo predlagana prisilna poravnava holdingov najverjetneje propadla, družbi pa pristali v stečaju.

V Društvu MDS so prepričani, da morajo tudi banke upnice prevzeti tudi del bremena in krivde nase, zaradi lahkomiselnosti tistih, ki so odobravali kredite. Zato naj banke upnice pri sklepanju kompromisov imajo v vidu tudi interese 65.000 malih delničarjev in ne izključno samo lastnih.

Srečanje v Ljubljani
Srečanje je po navedbah društva potekalo popoldne v Ljubljani na neznani lokaciji. "Vsi udeleženci so se strinjali, da mora morebitni uspešni prisilni poravnavi nujno slediti dokapitalizacija, ki pa ne sme bistveno podreti obstoječih lastniških razmerij," so sporočili iz društva Mali delničarji.

Konec prihodnjega tedna se bodo znova sestali. Do takrat naj bi po navedbah društva potekali individualni pogovori z vsemi bankami upnicami, kjer bodo svetovalci iz Rothschilda in predstavniki Zvonov Ena in Dva skušali razrešiti dvostranska odprta vprašanja v takšni meri, da bi lahko nato na skupnem sestanku vseh dosegli kompromisni predlog prisilne poravnave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.