Tuš z bankami podpisal reprogram do leta 2020

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Mirko Tuš je s finančnimi upniki podpisal sporazum o reprogramu do leta 2020.
Oglej si celoten članek

V Skupini Tuš ocenjujejo, da bo reprogram omogočil poslovni razvoj trgovskega dela skupine.  

"Podpis dolgoročnega  sporazuma vključuje odplačilo obresti, zmerno odplačevanje glavnice in dodatno zmanjševanje zadolženosti skozi dezinvestiranje. Sporazum omogoča povečane naložbe v širjenje maloprodajne mreže in obnovo dosedanjih objektov, predvidena pa so tudi vlaganja v razvoj tehnologije, ki bo izboljšala nakupovalno izkušnjo v trgovinah Tuš in tako vplivala na zastavljeno pozitivno rast poslovanja," so sporočili iz Tuša. 

O novem, že tretjem reprogramu v postopku preventivnega prestrukturiranja skupine Tuš, ki naj bi imela okoli 380 milijonov evrov posojil, so se sicer v minulih dneh že razpisali nekateri mediji. V Tušu medtem danes sporazuma podrobneje niso komentirali.

Celjski center naj bi obnovili


Banke upnice - največje so Abanka, Gorenjska banka, SID, Heta in NLB - naj bi po navedbah medijev posodabljanje trgovin zagotovile s podporo nekaterim naložbam družbe, med njimi naj bi bila najpomembnejša obnova celjskega kompleksa Planet Tuš.

Najpomembnejša zaveza naj bi bila povezana s prodajo premoženja, in sicer naj bi morali v Tušu do leta 2018 med drugim prodati koprski trgovsko-zabavni center Planet Tuš. Od te prodaje, ki so jo že zahtevali zahtevali v podjetju Heta Asset Resolution, naj bi bilo odvisno tudi nadaljevanje veljavnosti reprograma do konca leta 2020.

Foto: Saša Despot tuš

Do takrat naj bi Tuš odprodal za 100 milijonov evrov premoženja in iz poslovanja poplačal še dodatnih 30 milijonov evrov. V leto 2021 naj bi vstopil z 250 milijoni evrov dolga do bank. Reprogram naj bi zahteval tudi odprodajo vseh nepremičnin in dejavnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Že letos naj bi na račune bank prišlo tudi preostalih 26 milijonov evrov od kupnine od prodaje Tušmobila.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi banke ustanovitelju in edinemu lastniku skupine Mirku Tušu še naprej dovolile sodelovati pri upravljanju trgovske dejavnosti, na katero je vezanih okoli 2000 domačih dobaviteljev in ima 3000 zaposlenih, po navedbah drugih pa se naj bi se z današnjim dogovorom lahko začelo odštevanje, do kdaj jo bo Mirko Tuš lahko še vodil.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:04 27. Januar 2016.

    Zelo dobra novica za slovenske dobavitelje. Še dalje bodo lahko prodajali pri trgovcu, ki jih ima v redni prodaji, ne …

  • 21:32 27. Januar 2016.

    In tako naprej po naših puklih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.