Ubil psa in odgovarjal za poškodovanje stvari

Foto: Žurnal24 Maxi je bil šolan in je bil v bližnji okolici dobro znan zaradi številnih nagrad
Strel. Lastnik je prepričan, da je lovec psa ustrelil namerno. Lovec po zakonu tega ne sme storiti v nobenem primeru.
Oglej si celoten članek

V vasi Noršinci je konec januarja lovec, ki je v gozdu lovil lisice, z lovsko puško šibranico ustrelil rodovniškega psa. Ta je zaradi strelne rane poginil. “Da je pes haski podoben volku, sem že slišal, da pa ga lahko zamenjaš za lisico, se mi zdi malo verjetno. Strel je bil nameren,” pravi Borut Talian, lastnik ustreljenega psa.

“Z dogodkom nismo seznanjeni, a ga obsojamo. Lovci namreč psov ne smejo streljati pod nobenim pogojem, to je z zakonom določeno od leta 2004. Tudi ob pokončani divjadi smo nemočni,” pojasnjuje Srečko Žerjav, predsednik Lovske zveze Slovenije.

Pes ni bil na povodcu
“To se pri nas ni zgodilo že več kot deset let. Dejstvo je, da je pes lastniku pobegnil. O tem, kaj je prijelo lovca, da je streljal, ne bi rad govoril. O sankcijah za zdaj ne razmišljamo, ker sta se lovec in lastnik sama dogovorila za odškodnino,” pravi Jože Horvat, vodja Lovske družine Mlajtinci, v katere revirju se je incident zgodil. Talian priznava nepazljivost, a dodaja, da je imel pes okoli vratu desetmetrsko vrvico in da ga je lovec videl že pred dogodkom v bližini gozda, kjer je na vzletišču Marič skupina modelarjev spuščala modele letal. “Ko sem zaslišal pok puške, sem psa že iskal. Takrat je pred mene stopil lovec in me vprašal, kaj iščem. 'Psa,' sem mu odvrnil, on pa je rekel le: 'Ni ga več.' Sprva sem mislil, da se šali, saj njega in njegovo družino poznam,” dogodek opiše Talian, ki je lovca prijavil tudi policiji.

Diskriminatorno
Zaščita živali. V skladu s 15. členom zakona o zaščiti živali streljanje živali spada med prepovedana ravnanja. “Tudi če vidimo, da ima pes v gobcu divjad, lahko le opozorimo lastnika, da se njegov pes prosto giblje, ali podamo prijavo na veterinarski inšpektorat. Psi so po tem zakonu zaščiteni, divje živali pa ne,” pravi Jože Horvat.

Strel ga bo udaril po žepu
“Policisti bodo zoper lovca podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let,” pravi Jože Prša, tiskovni predstavnik murskosoboških policistov. Talian dodaja, da bo vloženo ovadbo umaknil, takoj ko bo od lovca prejel dogovorjeno odškodnino, katere višine nam ni želel izdati. “Je pa to daleč od tistega, kar smo v psa vložili, in ne pokriva niti osnovnih stroškov, kot je hrana, kaj šele nakup novega mladiča,” pravi in poudarja, da se je lovska družina odzvala korektno, saj sta na kraj dogodka prišla starešina in gospodar lovske družine ter se že takrat opravičila. “Dan zatem je to storil tudi lovec, a bolečina ob izgubi je velika,” sklene Talian. Žerjav z Lovske zveze Slovenije pa v bran lovcem pove, da niti pogled na od psov pokončano divjad, ki ga lovci pogosto doživijo, ni prav nič lep.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.