Učitelji na evropsko sodišče

Foto: Žurnal24 Tožbe zaradi premalo izplačanih plač je vložilo 3500 učiteljev, bilo pa naj bi j
Slovenski učitelji bodo zaradi plač morda iskali pravico na evropskem sodišču za človekove pravice. Razočaralo jih je namreč tudi ustavno sodišče.
Oglej si celoten članek

"Če bomo dobili pravni nasvet, da imamo realne možnosti, da uspemo in o tem ne dvomimo, potem bomo to storili," je za zurnal24.si povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Zgodba in zaplet s premalo izplačanimi plačami učiteljem se je začela leta 2007, ko je vrhovno sodišče dalo prav enemu izmed učiteljev, da mu je država izplačala premalo plače, potem pa je isto sodišče julija lani v podobnih primerih drugih učiteljev odločilo, da ni bilo nobene kršitve. Zaradi tega je Sviz na ustavno sodišče vložil pritožbi na odločitev vrhovnega sodišča, ker naj bi to kršilo ustavno pravico do enakega varstva pravic.

Ustavno sodišče je pred kratkim odločilo, da ustavne pritožbe ne bo sprejelo v obravnavo, ker naj ne bi šlo za kršitve nobenih pravic učiteljev. "Ustavno sodišče se je izognilo odločanju," pravi Štrukelj.

Na slovenskih sodiščih je kar 3500 primerov učiteljev, ki naj bi jim država izplačala premalo plače, vendar bo, če bo šel na evropsko sodišče, Sviz tožbo vložil le v imenu tistih, katerih primeri so priromali že vse do ustavnega sodišča. "Ne moremo uspeti z vsemi 3500 tožbami, ker niso vse prišle do ustavnega sodišča, vendar želimo pokazati, da smo priča neki eroziji pravne države, kjer se sodišča izmikajo tistemu, zaradi česar so tu, da presojajo," razlaga Štrukelj.

Sviz bo zdaj počakal na pravno mnenje, ali je smiselno pravico iskati na evropskem sodišču, nato pa bo o tem glasoval še glavni odbor. Vendar kot že rečeno, Štrukelj ne dvomi, da se bo izkazalo, da je tožba smiselna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.