Učitelji vse slabše plačani

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vzgojitelji in učitelji bodo danes obeležili svetovni dan učiteljev, ki letos poteka pod geslom Poziv učiteljem.
Oglej si celoten članek

Na omenjeni dan želijo med drugim opozoriti na pomen učiteljskega dela, pri nas pa so med drugim v zadnjih dneh opozorili tudi na pomen javnega šolstva in potrebo po zadostnih sredstvih zanj.

S svetovnim dnevom učiteljev se vzgojitelji in učitelji spominjajo 5. oktobra 1966, ko so bila v Parizu, na posebni medvladni konferenci Unesca in Mednarodne organizacije dela, sprejeta priporočila o statusu učiteljev, ki so temeljni mednarodni dokument za učitelje. Dokument opredeljuje načela in cilje izobraževanja, vlogo in položaj učiteljev v družbi, njihove odgovornosti in pravice.

V Sloveniji 46 tisoč učiteljev

Po podatkih Statističnega urada RS se je v letu 2012 v Sloveniji z vzgojo in izobraževanjem ukvarjalo 46.000 učiteljev, vzgojiteljev in drugih strokovnjakov oziroma 5,6 odstotka delovno aktivnega prebivalstva. Pri tem na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ocenjujejo, da je vzgojiteljev in učiteljev v Sloveniji dovolj, premalo pa je učiteljev na področju defektologije.

Učiteljem je v poslanici čestital tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in poudaril, da se zaveda, kako pomemben je njihov prispevek h kakovostnemu izobraževanju. "V naši skupni želji, da bi to pripoznali tudi tisti, ki jih poučujete, vam želim, da prijetno preživite in izkoristite 5. oktober, ki je tokrat dela prost dan, in se vam iskreno zahvaljujem za ves trud, ki ga vlagate v to, da z znanjem bogatite vse, ki jih poučujete in posledično našo celotno družbo," je zapisal minister.

Sindikati opozarjajo na reze

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so v preteklih dneh opozorili na zanje nesprejemljive poskuse zmanjševanja sredstev v šolstvu, med katerimi so se nekateri tudi dejansko uveljavili. Pri tem opozarjajo, da bi lahko poseganje v sredstva za izobraževanje zmanjšalo zanimanje za javno šolstvo in da zmanjševanje sredstev negativno vpliva na delo učiteljev.

V Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije pa so opozorili, da je pomen učitelja v kriznih časih, v katerih smo, včasih postavljen na stran in javnost pozvali, naj se bolj zave pomena učiteljskega poklica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:54 5. Oktober 2013.

    Res so revčki glede plačila sigurno ne!!!

  • 12:12 5. Oktober 2013.

    in to v slabih pogojih!

  • 12:12 5. Oktober 2013.

    učiteljeva plača je čez 1500 eur in naj ne nakladajo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.