Uf, kak padec temperatur nas čaka. Kaže se tudi sneg do nižin!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poslovite se od poletnih temperatur, že kmalu čez dan ne bo šlo čez deset stopinj.
Oglej si celoten članek

"Pred nami zelo pestro vremensko dogajanje," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Sedaj je jasno, da je Lorenzo povzročil prenos energije in toplote proti severu, kjer je mogočen anticiklon, ki izpodriva iz Arktike bistveno hladnejši zrak proti jugu."

V obdobju med 3. in 8.oktobrom bodo temperaturne anomalije nad Evropo po napovedih Ciklon.si izrazito negativne. "Le nad Iberskim polotokom bo nekaj stopinj nad povprečjem," pišejo pri vremenskem portalu. "Ponekod v južnem delu Skandinavije bodo temperature več kot deset stopinj pod povprečjem, kak dan tudi 15. Tudi Slovenija bo občutila bistveno nižje temperature - po nižinah bodo najnižje v ponedeljek, ko čez dan, razen na Primorskem, verjetno ne bodo presegle deset stopinj Celzija."

V Moskvi sneg, kako pa pri nas?

V ruski prestolnici bo ob arktičnem prodor zapadlo tudi nekaj centimetrov snega. "Za vikend je videti ostanke ekstropskega ciklona nad Nemčijo, ki bo tudi k nam v noči na soboto prinesla nekaj malega dežja," še prišejo pri Ciklon.si.

"Za ponedeljek 7. oktobra se riše zanimiva situacija, od lege ciklona bo odvisno ali bo vplivala tudi na vreme pri nas. Od severovzhoda bomo dobili novo pošiljko arktičnega zraka, od zahoda se bo proti Sredozemlju spustila atlantska motnja - modeli jo kažejo različno, če ne bo hitro odšla daleč proti jugu, bodo lahko padavine pri zelo nizki meji sneženja."

Verjeli ali ne, danes na Kredarici že sneži.

xxx

Tudi Arso napoveduje ohladitev

Agencija za okolje popoldne napoveduje spremenljivo do pretežno oblačno. "Vse pogosteje bodo nastajale krajevne padavine, tudi plohe in nevihte," pišejo pri Arsu. "Ponekod so možni močnejši nalivi in sunki vetra. Ob morju bo pihal jugo, v notranjosti pa bo proti večeru zapihal okrepljen veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 stopinj Celzija."

Noč bo oblačna in deževna, do jutra pa bodo padavine povečini ponehale. "Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja," napovedujejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od 7 do 12, v Gornjesavski dolini okoli tri stopinje Celzija."

Jutri bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo od severozahoda jasnilo. "Dopoldne bo še vetrovno, popoldne pa bo veter oslabel," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija."

V petek bo po hladnem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno. V noči na soboto se bo prehodno pooblačilo, občasno bo rahlo deževalo. V soboto čez dan se bo postopno delno razjasnilo.

"Vremenska fronta se prek severne Italije bliža Sloveniji," razlagajo pri Arsu. "Pred njo k nam od jugozahoda še doteka vlažen in topel zrak, zvečer pa se bo od severa ohladilo."

Od 6. do 11. oktobra

V nedeljo bo nad srednjo Evropo prehodno nastal šibak anticiklon, a že v ponedeljek kaže na prehod oslabljene vremenske motnje. "V torek in sredo bomo predvidoma pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka, v četrtek pa nas bo hitro prešla nova vremenska fronta," pišejo pri Arsu.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V nedeljo bo suho vreme, v ponedeljek pa bo občasno rahlo deževalo. V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na razmeroma hladno in suho vreme, le v četrtek lahko pade nekaj dežja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.