"Ujma je na daljši rok katastrofa za vse"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Težave se bodo pokazale v dveh letih.
Oglej si celoten članek

Župan Loške doline Janez Komidar opozarja na težave, ki bi jih lahko imeli v gozdovih, če sanacije ne bomo začeli takoj. "Če gozdnih cest ne bomo očistili, da bodo lastniki gozdov takoj začeli delati, bomo imeli spomladi razbohotenje podlubnikov, ki nam bodo uničili še ta gozd, ki nam je ostal," opozarja.

Poudarja, da bi potrebovali predvsem tehnično pomoč, saj jim primanjkuje težke mehanizacije za čiščenje gozdnih cest. Prav to bo zdaj postalo prioriteta v njihovi občini. "Smo čisto na začetku, prava intervencija nas še čaka," pravi o čiščenju gozdov.

Ključen je hiter odziv

Rešitev vidi v hitrem odzivu Zavoda za gozdove Slovenije in pristojnega ministrstva. To bi po njegovih besedah moralo sprostiti sredstva, ki bi jih namenili občinam za čiščenje gozdnih cest za odprtje prioritetnih cest brez javnih razpisov, saj bi zadeva tako hitreje stekla. "Mi bi že zdaj, v dveh, treh mesecih lahko marsikaj naredili."


Po njegovi oceni bo škoda v gozdovih velika. "Ko se bo to počistilo, ena generacija lastnikov ne bo imela kaj prodajati. Gozdovi bodo popolnoma prazni. Ena generacija pomeni od 60 do 80 let. In to je tisto, kar bomo mi doživeli. Če pa se kaj podobnega ponovi, bomo samo pašnike začeli delati, saj gozda ne bo več," stanje opisuje župan.

Škoda bo jasna do poletja

Direktor Lipa Bled Alojz Burja napoveduje, da so bo pomanjkanje hlodovine v razredčenih in poškodovanih gozdovih pokazalo v dveh letih. "Velike količine drevja, ki se je pod težo ledenega in snežnega oklepa podrlo v minulem tednu, bodo za slovenska lesnopredelovalna podjetja sprva pomenile dovolj lesa po nižji ceni. Situacija v gozdovih je grozna in šele kasneje se bo pokazalo, kakšen je obseg te katastrofe," je dejal za STA in ocenil, da bo dejanska razsežnost škode jasna do poletja.

Po Burjevi oceni bo po tej veliki naravni katastrofi trajalo dve leti, da se bodo gozdovi očistili, v podjetju pa se bodo trudili v trenutnih razmerah čim bolj povečati prodajo izdelkov, da bodo lahko odkupili čim več hlodovine.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:43 9. Februar 2014.

    Vlada je MIZŠ pooblastila da poravna zapadle obveznosti Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju <br /><br />Vlada RS je na današnji …

  • 16:11 9. Februar 2014.

    Mislim, da je imel v mislih tisoče mladih ljudi, ki so brez neke resne izobrazbe in nimajo nobenega namena kadarkoli …

  • 15:33 9. Februar 2014.

    Predvsem tiste, ki so celo življenje pošteno delali in so jih lopovi, kateri so pokradli firme spravili na zavod, bedak.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.