UKC Ljubljana: Vgrajevali spodbujevalnike za srce z napako

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Proizvajalec je pri seriji dvokomornih srčnih spodbujevalnikov odkril napako. Na rešitev zanjo pa bodo morali pacienti še počakati.
Oglej si celoten članek

Bralca, ki ima vgrajen srčni spodbujevalnik, je presenetilo obvestilo iz bolnišnice, da se mora nenačrtovano zglasiti na pregledu. Kot so mu povedali, je pri srčnem spodbujevalniku, ki ga ima vgrajenega, proizvajalec odkril napako.

Na pregledu so preverili delovanje srčnega spodbujevalnika in mu dejali, da bo potrebna nadgradnja. Po pregledu, ki so ga opravili v UKC Ljubljana, je bralec odšel domov, ne da bi vedel, kdaj točno bodo napako odpravili.

Da so z nekaterimi srčnimi spodbujevalniki težave, so v UKC Ljubljana potrdili. "Medtronic je izdal nujno varnostno obvestilo, ki se nanaša na določene serije dvokomornih srčnih spodbujevalnikov, distribuiranih po vsem svetu med 10. marcem 2017 in 7. januarjem 2019. Pri okvarjenih napravah gre za možnost premora stimulacije, daljšega od 1,5 sekunde in s tem potencialne nevarnosti omotice ali v skrajnem primeru izgube zavesti za pacienta," pojasnjujejo v UKC Ljubljana. "Do takih primerov lahko pride le pri edinstvenem sosledju dogodkov." 

V UKC Ljubljana so kupili 347 naprav, ki so bile proizvedene v omenjenem obdobju, je pokazal pregled spodbujevalnikov, ki so jih nabavili. 

Foto: Profimedia srčni spodbujevalnik "Napako bodo odpravili v drugi polovici leta"

Po tem, ko so bili s strani proizvajalca obveščeni o napaki, so v UKC Ljubljana odredili izreden pregled vseh potencialno okvarjenih naprav. Potencialno okvarjene naprave je treba varnostno pregledati in po potrebi prenastaviti v varen način stimulacije za pacienta. "Aktivnost je v teku," pojasnjujejo v ljubljanskem kliničnem centru.

Na potezi je zdaj proizvajalec, ki mora napako odpraviti. "Po zagotovilih proizvajalca bo programska nadgradnja, ki bo odpravila napako, na voljo v drugi polovici leta 2019. Takrat bomo vse spodbujevalnike ponovno ambulantno pregledali in nadgradili," pojasnjujejo v UKC Ljubljana. 

Menjava ni potrebna

Na vprašanje, ali je kakšno zagotovilo, da bo nadgradnja odpravila napako, v kliničnem centru odgovarjajo, da po zagotovilih proizvajalca menjava naprav ni potrebna. "Za obdobje, ko se čaka ustrezna nadgradnja, je potrebno zagotoviti varen način stimulacije za vse potencialno ogrožene paciente." 

Pacientom tako ne preostane drugega, kot da počakajo na ustrezno nadgradnjo. Na vprašanje, kako naj se ravnajo v vmesnem času, v UKC odgovarjajo: "Pacienti so zaradi te napake začasno prenastavljeni na varen način stimulacije, ki zagotavlja ustrezno delovanje srčnega spodbujevalnika. Vsi pacienti so redno ambulantno pregledani. V primeru slabšega počutja in suma na nepravilno delovanje naprave so vsi pacienti izredno pregledani v naših ambulantah za srčne spodbujevalnike. Do sedaj nobeden od pacientov z zgoraj omenjenimi srčnimi spodbujevalniki ni navajal težav v smislu omotice ali izgube zavesti," so še dodali. 

Kaj pa potni stroški ali odškodnina?

Zaradi napake proizvajalca so morali pacienti priti nenapovedano na pregled. Bralec se ob tem sprašuje, ali ni upravičen vsaj do povračila potnih stroškov za dan, ko je prišel na pregled. V UKC Ljubljana odgovarjajo, da povračilo potnih stroškov za zdaj ni predvideno. Prav tako pacienti niso upravičeni do odškodnine. "Pri do sedaj pregledanih pacientih s seznama okvarjenih spodbujevalnikov ni bilo zaznanih dogodkov, ki bi ogrožali varnost pacientov in s tem upravičenost do odškodnine," odgovarjajo v naši največji bolnišnici. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 07:42 19. Marec 2019.

    Na žalost so pomembnejše provizije in zaslužki od življenj.

  • 16:48 18. Marec 2019.

    Te vzpodbujevalnike je nekdo kupil in pokasiral provizijo. Menim, da bi morala to raziskati policija, ker je nabava škart serijskih …

  • 14:45 18. Marec 2019.

    Tudi jaz se strinjam, da je naslov povsem neprimeren, zavajajoč in nedostojen nekoga, ki bi rad o nečem informiral.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.