Ukrep odpisa dolgov le brca v temo?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ukrep enkratnega odpisa dolgov oziroma napovedi o pomoči 100.000 ljudem, ki sta jih ob slavnostnem podpisu v Križankah izrekala premier Cerar in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Kopač Mrakova, so se izkazale za napačne. Za odpis dolgov ni bilo zanimanja.
Oglej si celoten članek

Finačni upravi RS in ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve še zdaleč ne bo uspelo porabiti milijona evrov, ki jih imata na razpolago za enkraten odpis dolga najrevnejšim državljanom.

Da je upravičencev manj kot je pričakovala, je nedavno priznala tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in neuspešnost projekta, ki ga je njeno ministrstvo pripravilo v sklopu širšega paketa pomoči, opravičila s tem, da ukrep pač ni "čarobna palica." Ministrica je  ob tem dodala, da za kaj več potrebujemo sistemske rešitve, ki jih na ministrstvu pripravljajo tudi z reorganizacijo centrov za socialno delo.

Foto: Saša Despot Center za socialno delo

Sicer so na ministrstvo, kjer odpisujejo dolgove zaradi neupravičeno prejetih transferjev (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek), do konca izteka roka prejeli nekaj več kot 600 vlog. Ugodno rešenih je 430, dolg v vrednosti tudi do 1000 tisoč evrov, pa do sedaj odpisali 97 upravičencem. 

Finančna uprava odpisuje le 3500 evrov 

Na Finančni upravi RS (Furs) bodo odpisali za povrečno 30,90 evrov dolga na zavezanca. Kot so sporočili, so do danes do 14.30 prejeli 1107 prošenj za izredni odpis dolga, ugodno je rešenih  114, 94 jih je še obdelujejo. Skupni dolg, ki ga je Furs odpisal najrevnejšim tako znaša le okoli tri tisoč petsto evrov: "V zvezi s tem bi radi poudarili, da davčna zakonodaja fizičnim osebam že vrsto let omogoča odpis davčnih obveznosti, ob pogoju, da bi bilo s plačilom davka ogroženo preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov," je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi Stojan Glavač.  Foto: Žurnal24 Bralec je bil šokiran, ko je dobil račun za 120 evrov, in toliko bolj vesel, ko
Tudi z Javnega holdinga Ljubljana, ki je odpisoval dolgove za podjetja Energetika, Snaga ter Vodovod Kanalizacija sporočajo, da je vlog za odpis dolga (do konca meseca so jih prejeli 166)  manj kot terjatev: "Omenjeno je posledica dejstva, da vsi upravičenci za odpust zaenkrat še niso zaprosili oziroma prosilci ne izpolnjujejo socialnih pogojev zanj, terjatve pa imajo odprte. Podrobnosti o zneskih in številu upravičenih vlog bodo znane po zaključku zakonskega roka za oddajo vlog," so zapisali.

119 občin bi odpisalo dolg, za kar pa ni zanimanja

Foto: razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, Juan Carlos Castano, 43, w razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, Juan Carlos Castano, 43, w

Z Mestne občine Maribor, kamor je  do konca oktobra prispelo 273 vlog za odpis dolgov,  sporočajo, da so jih "zaradi visokega števila brezposelnih in socialne stiske občanov," pričakovali bistveno več in ob tem dodajajo, da bodo vloge občanov obravnavane enakovredno: "To pomeni, da ne bomo upoštevali vrstnega reda oddaje vlog, ampak bodo sredstva, ki jih bomo uspeli zagotoviti v proračunu za leto 2016, razdeljena vsem ugotovljenim upravičencem v enaki višini." 

Na MO Maribor pojasnjujejo, da bo podatek o višini odpisanih sredstev znan šele po zaključku in pregledu prejetih vlog: "Predvidevamo, da vsi, ki so oddali vlogo, ne bodo upravičeni do odpisa dolgov, kar bomo ugotavljali po prejetju vseh vlog, v informacijski pisarni, v osnovnih šolah, vrtcih in tudi po pošti. Za tem bodo sledile sklenitve  dogovorov o odpisu dolgov do vključno 31. januarja, 2016," so nam odgovorili iz Maribora.  

Največ zanimanja za banke in zavarovalnice

Z NLB, ki bo dolg odpisovala iz naslova kartičnega poslovanja oziroma transakcijskih računov, so nam danes sporočili, da so prejeli 915 vlog, od tega so jih zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili 459: "Nekaj jih je še v obravnavi, za ostale prejete vloge pa pripravljamo dogovore in jih dolžnikom pošiljamo v podpis. Posameznemu prosilcu bomo odpustili dolg po eni ali več terjatvah, delno ali v celoti, v skupni višini do vključno 1.000,00 evrov," za Žurnal24 pojasnjujejo z naše največje banke in dodajajo, da bodo dogovore o odpustu dolga v podpis začeli pošiljati že ta mesec.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:24 3. November 2015.

    A si slučajo pri koritu si luzer že od rojstva.

  • 09:40 3. November 2015.

    tako pomoč kot ste ponudl si noben nič ne more pomagat , <br />medtem ko imate vi na vladi par …

  • 19:34 2. November 2015.

    Ej, nezaželen stranski produkt parjenja med ožjimi družinskimi člani, a so begunci krivi, da si luzer, za katerega težave so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.