"Umazan" vsak peti obrat za pripravo hrane

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Inšpekcija je lani pri vsaki petem obratu odkrila nepravilnosti, 15 so jih (začasno) zaprli.
Oglej si celoten članek

Inšpektorji za varno hrano so slabo higieno in druge nepravilnosti lani odkrili v 280 gostilnah. V petnajstih obratih za pripravo hrane so bile higienske razmere tako slabe, da so jim morali (začasno) prepovedati obratovanje, piše portal podcrto.si. 

Maščoba je z nape kapljala na kuhališče

Med najbolj umazanimi je bila Gostilnica XXI. "Tla v kuhinji … so bila umazana, prekrita z zastarano umazanijo, ostanki hrane in umazanimi kuhinjskimi krpami. Kuhinjska napa je bila obložena z debelejšim slojem maščobe, ki se je izcejala proti kuhalnemu bloku, kjer so se (kuhale in hranile) jedi za postrežbo gostom. Stene so bile mestoma umazane z maščobo in drugimi tekočinami organskega izvora," je ugotovila inšpektorica. V gostilni je našla tudi jelenjo pljučno pečenko in surove ribe, za katere ni bilo jasno, od kod izvirajo, še poroča omenjeni portal. 

Poleg Gostilnice XXI so inšpektorji lani obratovanje (začasno) prepovedali še 14 obratom za pripravo hrane – enemu celo dvakrat. Skupaj so inšpektorji gostilnam, slaščičarnam in drugim  komercialnim obratom za pripravo hrane zaradi hujših nepravilnosti lani izdali 280 odločb, leto prej jih je bilo 306. Je bilo pa lani manj gostiln z najhujšimi kršitvami kot predlani. Predlani so opravili pregled pri 1384 gostilnah in obratovanje prepovedali kar 59 obratom. Lani, kot rečeno, ob podobnem številu pregledanih gostiln, petnajstim.

Vsaka peta je "umazana"

Nepravilnosti so ugotovili pri več kot petini pregledanih obratov. Večina kršitev se še kar nanaša na pomanjkljivo higieno v obratih za pripravo hrane, je razvidno iz odločb. Sledijo težave s sledljivostjo živil (gostinec ne zna pojasniti oziroma nima dokumentov, od kod neko živilo izvira) in neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane (HACCP).

Niso nehali, dokler jim niso odklopili elektrike

Eden bolj ekstremnih primerov je Slaščičarna Koper na koprski avtobusni postaji. Tu je inšpektor že maja lani ugotovil slabe higienske razmere, našel dotrajano in zarjavelo opremo, zamakanje strehe v skladišču. Ob naslednjem obisku januarja lani je bilo enako, zato ji je prepovedal nadaljnje obratovanje. A slaščičar se tega ni držal, zato je inšpekcija februarja lani pri Elektru Primorska zahtevala odklop elektrike slaščičarni, še piše Anže Voh Boštic na portalu podcrto.si

Podoben primer je tudi Picerija Luna iz Vrtojbe. Tam je inšpektor julija lani našel zamazane stene, omarice, umazano opremo in notranjost peči. Obenem ni bilo moč ugotoviti izvora nekaterih živil, ki so jih stregli gostom. Ob ponovnem obisku novembra lani je picerijo našel v podobnem stanju in ji prepovedal obratovanje. 

Zemljevid vseh obratov hrane, kjer so inšpektorji našli nepravilnosti, si lahko ogledate tukaj

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.