Umrl akademik Alojz Rebula

Foto: Profimedia sveča plamen
Zadnjo kolumno je svoji hčerki narekoval tri dni pred smrtjo.
Oglej si celoten članek

Včeraj zvečer je v 95-letu starosti v bolnišnici v Topolšici umrl Alojz Rebula, poroča Družina, za katero je od leta 1998 pisal kolumne.

Rebula je bil pisatelj, esejist, profesor in akademik. Rodil se je 21. julija 1924 v Šempolaju nad Tržaškim zalivom. Po klasični gimnaziji in malem semenišču v Gorici je študiral klasične jezike na Univerzi v Ljubljani, v Rimu pa doktoriral z disertacijo o prevodih Božanske komedije v slovenščino.

Do upokojitve je na tržaških srednjih šolah poučeval latinščino in klasično grščino. Napisal je okoli petdeset romanov, novel, dnevnikov, esejev in hagiografij.

Za svoje profesorsko, prevajalsko in pisateljsko delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Prešernovo.

"Alojz Rebula je namreč čarodej besede in vitez misli kot malokdo. Ne pretiravam, če ga primerjam s klasičnim francoskim mislecem iz 17. stoletja Blaisom Pascalom: ista globina razmišljanja, ista genialna pronicljivost uvidov, isti izzivalni prikaz krščanskega paradoksa, isti smisel za misterij bivanja, isto trezno, da ne rečem tragično občutje človekove usode na svetu, ista odprtost v neskončno, isto hrepenenje po večnosti," je v uvodu v Rebulovo knjigo Intervjuji o Prihajajočem zapisal kardinal Franc Rode.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.