Umrl je izumitelj France Rode

Foto: EPA
Foto: EPA
V sredo je umrl slovenski izumitelj France Rode, ki je izumil prvi žepni kalkulator na svetu HP35.
Oglej si celoten članek

V 86. letu starosti je umrl slovenski izumitelj France Rode, ki je izumil prvi žepni kalkulator na svetu HP 35, poroča Siol.net. Med drugim je delal tudi za Hewlett-Packard. Konec maja je Rode postal častni član Inženirske akademije Slovenije. 

Foto: Profimedia HP 35 prvi kalkulator Rode se je rodil 20. novembra 1934 v Nožicah, šolo je obiskoval v Homcu in Kamniku. Sprva je v Ljubljani želel študirati matematiko, a je nato izbral študij elektro inženirstva. Po diplomi na ljubljanski univerzi se je v 60. letih preselil v ZDA in na Univerzi Northwestern študiral biomedicino.

Njegov prvi ameriški izum je bil stroj za hipnotiziranje, nato pa je bil 20 let zaposlen pri Hewlett-Packardu. Tam je razvijal prvi žepni kalkulator HP-35 in postal avtor številnih patentov s področja kalkulatorjev, satelitske navigacije in radiofrekvenčne identifikacije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 01:08 10. Junij 2017.

    Eden je Franc Rode, drugi je bil pa France Rode.

  • 21:23 9. Junij 2017.

    a pod svojce si mislil radodajke in pankrte

  • 21:21 9. Junij 2017.

    pri nas pa veselica

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.