Umrl Tomaž Pandur

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil 53-letni mednarodno priznani režiser Tomaž Pandur.
Oglej si celoten članek

Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil režiser Tomaž Pandur, po poročanju makedonskih medijev je zaradi srčne kapi umrl med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču.

Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, leta 1988 je na ljubljanski AGRFT diplomiral iz režije. Sprva je bil tesno povezan z rodnim Mariborom, kjer je umetniško vodil tamkajšnjo Dramo. Še kot študent je vodil svojo gledališko skupino Tespisov voz in uprizoril več predstav, s katerimi je opozoril slovensko in jugoslovansko gledališko javnost. Po krajšem umiku je začel režirati v tujini in ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi dramaturginja Livija Pandur.

Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na izrazito samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

Dramsko pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je po 25 letih ponovno uprizoril lani. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

"Gledališka poetika Tomaža Pandurja je že v Šeherezadi, še bolj eksplicitno pa v Faustu napovedovala, da cilja visoko: na gledališče sveta in na svet kot gledališče, torej na nekakšen totalni theatrum mundi," je o njegovem delu zapisal teatrolog Vasja Predan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 05:22 13. April 2016.

    Slovenci smo žal izgubili velikega človeka in promotorja male Slovenije.

  • 05:21 13. April 2016.

    Ja žal, potem ko ga je precejšen del pisunske srenje v spregi z nekaterimi politikanti krivično anatemiziral kot človeka nevrednega …

  • CAT
    16:11 12. April 2016.

    R.I.P.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.