Umrl znan alpinist in gorski reševalec

Foto: gore-ljudje.si Peter Jamnik (desno) med odpravo.
Foto: gore-ljudje.si Peter Jamnik (desno) med odpravo.
Pustil je globok pečat v slovenskem alpinističnem svetu.
Oglej si celoten članek

V 88. letu je umrl alpinist in gorski reševalec veteran Peter Jamnik, so sporočili iz prijateljskih krogov. Jamnik je bil leta 1963 član alpinistične slovenske odprave v centralni Kavkaz.

Bil je v navezi, ki je osvojila Donguz Orun po severni steni in grebenu, pa tudi Džan Tugan, Elbrus in druge vrhove.

Svojo alpinistično in hribovsko pot je pričel v petdesetih letih v alpinističnem odseku pri Planinskem društvo Kranj, kjer je 1958 prevzel vodenje alpinističnega odseka, prav tako je bil tudi sprejet v vrste kranjskih gorskih reševalcev.

V šestdesetih je bil prizadeven v aktivnostih pri mladih alpinistih za spoznavanje evropskih gorskih masivov in gora, ko je alpinistom dajal nasvete in napotke za prve slovenske ponovitve zahtevnih plezalnih smeri.

Pogreb bo v torek 14. uri na kranjskem pokopališču.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.