"Univerze le zavlačujejo"

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Doktorski študij. Študenti čakajo denar.
Oglej si celoten članek

Zamude. "Na univerzi mi že od septembra vsakih 14 dni povejo, da bo razpis za sofinanciranje doktorata zunaj čez dva tedna. Mislim, da le zavlačujejo," pravi doktorski študent na ljubljanski univerzi. Na visokošolskem ministrstvu pravijo, da naj bi bil razpis objavljen konec 
novembra.

Cena doktorata: 12 tisoč evrov

Država je univerzam letos namenila 12 milijonov evrov, ki jih morajo na razpisu razdeliti svojim doktorskim študentom. Če ti ne ustrezajo merilom, morajo šolnino plačati sami. Letos so se šolnine na nekaterih fakultetah dvignile tudi za 50 odstotkov, tako da ponekod znašajo več kot štiri tisoč evrov na letnik. Zgolj šolnina, brez življenjskih stroškov ali literature, v treh letih znaša okoli 12 tisoč evrov. Država z razpisom študentom sofinancira celotno ali polovično šolnino in mesečno štipendijo v višini okoli 500 evrov.

 

Kredit za šolanje

Na primorski univerzi pravijo, da bo razpis objavljen po končanem usklajevanju univerz. Do takrat morajo nekateri študenti najemati celo kredite. Tudi če bo razpis dejansko objavljen konec meseca, bodo rezultati verjetno znani šele februarja. "To pa pomeni, da bomo zamudili roke, ko bi se lahko iz prvega letnika izpisali z majhnimi stroški. Tudi če se nato izpišemo, ker nimamo denarja za druge letnike, bomo morali plačati vsaj del šolnine za prvega," pravijo študenti. Mitja Urbanc iz Študentske organizacije Slovenije pa opozarja, da se študenti znajdejo v negotovem finančnem položaju, ker se "sredstva izplačujejo za nazaj".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.