Univerze same sebi kratijo avtonomnost

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Zakaj politiki med predavatelji, ko se deli denar, niso nujno nedolžni.
Oglej si celoten članek

Da je z eno nogo na političnem parketu, z drugo pa med univezitetnimi zidovi tako veliko politikov predavateljev, malo preseneča. Da so predavatelji pogosti med ministri in državnimi sekretarji, je še nekako razumljivo. Vodilni politični kadri se pač pogosto iščejo med strokovnjaki. Večje vprašanje je, zakaj potem, ko prestopijo v aktivno politiko, svojih funkcij na fakultetah ne zapustijo. Težko je verjeti, da lahko dobro opravljajo obe službi. Posledično so na fakultetah navzoči in študentom na voljo le redko. Težko si je tudi predstavljati, kako je lahko njihovo znanstveno delo avtonomno, če je obremenjeno s političnimi agendami.

Usluge. Denarja za visoko šolstvo je v Sloveniji premalo, zato so si fakultete v laseh zaradi financiranja njihovih programov. Predstavniki fakultet na pomembnih mestih blizu oblasti lahko zato veliko pripomorejo, da se tehtnica v zakulisnem puljenju denarja prevesi v to ali ono smer. Pa če zasedajo vodilna mesta na fakulteti ali ne. Najbrž si ljubljanska univerza prav zato ne prizadeva preveč, da bi prečistila svoje vrste. Etični kodeks je napisan tako ohlapno, da v resnici služi zgolj deklarativnemu izgovarjanju, da je univerza poskrbela, da se politika v njeno delovanje ne vmešava. Čeprav se upravičeno pritožujejo, da jim avtonomijo kratijo politiki od zunaj, se ne moremo izogniti vtisu, da pritiski prihajajo tudi iz njihovih vrst. Zato ni presenetljivo, da se univerza na točkah, kjer politika s komercializacijo izobraževanja to dela dostopno le za bogate, nikoli ne postavi na stran delavcev in študentov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.