"Upam, da bo manj hudo, kot se zdi"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vsi se strinjajo, da manjkajo konkretni predlogi. Tudi napovedane spremembe glede minimalne plače so napisane tako, da "ni mogoče ugotoviti, v katero smer bodo šle".
Oglej si celoten članek

Predstavniki sindikatov in delodajalcev z osnutkom nacionalnega reformnega programa (NRP) 2013–2014 pred današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) niso bili zadovoljni. Kot so poudarili, niso v dokumentu videli nič novega.

Predsednik sindikalne konfederacije Pergam Janez Posedi je pred začetkom seje ESS osnutek ocenil kot "nekaj teksta brez vsebine". Konkretnega je v besedilu po njegovi oceni zelo malo, kar pomeni, da je napisano "tako odprto, da lahko pomeni vse".

Neznanka glede minimalne plače

Enako velja za napovedane spremembe o minimalni plači, ki so po oceni Posedija napisane tako, da "ni mogoče ugotoviti, v katero smer bodo šle".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj omenjenih sprememb ni želel komentirati, dejal je le, da upa, da bo "stvar manj huda, kot se zdi in kot nekateri napovedujejo".

"Ne moremo delati še dlje"

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) nasprotujejo napovedi nove pokojninske reforme. "Komaj smo sprejeli eno, po kateri je treba delati dlje, že predlagajo novo podaljševanje delovne aktivnosti," je dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Manjkajo konkretni predlogi

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je pred začetkom seje izpostavil, da je v tem trenutku v osnutku še veliko neznank in da predvsem manjka konkretnih opredelitev. Te še zlasti pogreša na področju bank in razvojnih projektov, s katerimi bi spodbudili gospodarsko rast.

Vlada bo dokument skupaj s programom stabilnosti v začetku maja poslala v Bruselj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:58 26. April 2013.

    Mirkec, pametno razmišljaš, ni kaj. To pojasni enemu delavcu, tako da te razume. pojasni mu zakaj dobi 600 EUR - …

  • 11:12 26. April 2013.

    Vzroki za probleme glede nižanja plač so globalni. Mi lahko naredimo javno upravo tako vitko, da javni uslužbenci delajo zastonj …

  • 11:01 26. April 2013.

    Predlagam, ukinite javni sektor, sprivatizirajte vse in ne je..te nas, ki bomo plačevali to, kar je bagra v 20 tih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.