Upokojencem se lahko smeji

Foto: Nik Rovan ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan Foto: Anže Petkovšek slovenija 05.05.11, mladi, upokojenci, starejsi, mladina, starost, mladost, poko Foto: Saša Despot starejši upokojenci par
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep, da se bodo pokojnine decembra izredno uskladile v višini 1,5 odstotka, kot to v primeru več kot štiriodstotne gospodarske rasti v minulem letu določa zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, so sporočili z vlade.
Oglej si celoten članek

Po ugotovitvah Statističnega urada RS je gospodarska rast lani dosegla 4,1 odstotka.

Kot so ob tem spomnili v sporočilu za javnost, zakon določa, da se bodo pokojnine poleg redne uskladitve še izredno uskladile, in sicer v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast za leto 2018 presegla tri odstotke oziroma v višini 1,5 odstotka, če bo gospodarska rast presegla štiri odstotke. Uskladitev pokojnin v višini dveh odstotkov zakon predvideva ob več kot petodstotni gospodarski rasti.

Koalicijo je medtem nekoliko pretresla zahteva DeSUS za izredno uskladitev pokojnin tudi v prihodnjem letu, četudi jesenska napoved kaže, da bo gospodarska rast v letošnjem letu nižja od treh odstotkov. DeSUS tako napoveduje dopolnilo na proračunske dokumente, ki bi izredno uskladitev pokojnin omogočala že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

V koalicijskih vrstah je bilo že slišati pozive k odgovornemu ravnanju, k strnitvi vrst, pa tudi k temu, naj se partnerji vzdržijo samostojnih akcij. O tem bodo predvidoma spregovorili tudi na naslednjem koalicijskem usklajevanju, ki bo predvidoma v ponedeljek.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 17:43 28. September 2019.

    Smeji se lahko državi ki nad krade že 10 let

  • 15:38 28. September 2019.

    novinar je navaden rdeč pankart

  • 13:52 28. September 2019.

    To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem 3 ure na dan prejel 29.736 dolarjev za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.