Upokojenci na napotnice

Foto: Žurnal24 Protest proti malemu delu. (Foto: Boštjan Tacol)
Malo delo. Večina študentov dela manj in na leto zasluži manj od predlaganih omejitev. Upokojenci in brezposelni. Z malim delom nad delo na črno.
Oglej si celoten članek

Malo delo ni delovno razmerje, zanj pa se bodo lahko potegovali študenti, upokojenci in brezposelni, ki že imajo urejen socialni status in s tem pravice, malo delo pa vanje ne posega, je ob predstavitvi koalicijske podpore zakonu o malem delu poudarila Majda Potrata (SD). K udeležbi na referendumu 10. aprila so pozvali še predstavniki DeSUS, Zaresa in LDS.

“Študenti po zbranih podatkih praviloma zaslužijo do štiri tisoč evrov bruto na leto. Dovoljena višina plačila je torej višja, kot na leto zasluži nekaj več kot 90 odstotkov študentov,”
je še poudarila Potrata. Tako zanje kot za brezposelne bo po njenem mnenju malo delo vmesna stopnja do rednega delovnega razmerja. Da gre pri malem delu za izboljšanje finančnega položaja brezposelnih in upokojencev brez poseganja v že pridobljene pravice, je poudaril tudi Franco Juri iz Zaresa. “Izgubili bodo samo posredniki študentskega dela,” je dodal. Slavko Ziherl (LDS) pa meni, da se bo z malim delom ukinila možnost zlorab ne le na strani delojemalcev, ampak tudi delodajalcev. Malo delo so kljub prvotnim pomislekom podprli tudi v DeSUS.

Na podporo zakonu so se odzvali v Slovenski demokratski mladini, kjer menijo, da v kampanji niso predstavljene vse posledice uvedbe zakona, vlada pa popušča tudi študentskim servisom. V MSi, podmladku NSi, pa so prepričani, da koalicija s pozivi k podpori zakona poziva k še večji revščini Slovencev, saj malo delo ne prinaša varnega študija, ampak pravico do študija omejuje.

Foto: Žurnal24

Študenti
V povprečju 559 ur na leto. V Študentski organizaciji Slovenije so na podlagi podatkov Davčne uprave RS povedali, da so študenti med 19. in 23. letom starosti leta 2009 delali v povprečju 575 ur na leto, stari od 24 do 29 let pa 839 ur na leto. Povprečno plačilo je bilo 4,01 evra na uro; v povprečju so tako zaslužili 2.241,59 evra neto na leto. Imeli niso le pokojninske dobe, saj so se jim z Nefiksom neuradno priznale delovne izkušnje.
Za uro dela 40 minut dobe
Z uvedbo malega dela bodo lahko delali do 720 ur na leto (zdaj neomejeno) in zaslužili največ šest tisoč evrov bruto. Priznana jim bo pokojninska doba – vsaka ura dela bo štela 40 minut delovne dobe, priznali jim bodo tudi delovne izkušnje.

Foto: Žurnal24 upokojenci, cekarji

Upokojenci
Podjemne pogodbe in na črno. “Večinoma so delali na črno,” je dosedanje delo upokojencev opisala Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije. Povedala je, da so delali tudi prek študentskih napotnic. Količina dela ni smela preseči pol delovnika na dan. “Malo delo bo omogočilo, da bodo tudi upokojenska društva odprla servisno dejavnost,” je dodala. Tako bodo lahko upokojenci za plačilo drug drugemu pomagali zakonito.
Brez vpliva na pokojnino
Z uvedbo malega dela bodo lahko delali do 60 ur na mesec in zaslužili do šest tisoč evrov bruto na leto. Zaslužek ne bo vplival ne na njihovo pokojnino ne na njihov status.

Foto: Žurnal24 null

Brezposelni
Do 40,73 evra na mesec. Če so želeli ohraniti nespremenjeno višino nadomestila za brezposelnost, so lahko brezposelni delali za največ 41,73 evra na mesec, so pojasnili na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Delo so lahko opravljali prek podjemnih ali avtorskih pogodb ali kot osebno dopolnilno delo – te možnosti bodo ohranili. Nobena od teh možnosti jim ni prinašala nobene od pravic iz socialnih zavarovanj. Če bodo opravljali malo delo, bodo imeli zagotovljeno tudi minimalno plačilo iz rizičnega sklada.
Po novem do 200 evrov
Delali bodo lahko enako kot upokojenci. Če bodo zaslužili do 200 evrov na mesec, to ne bo vplivalo na višino njihovega nadomestila.

 

Foto: Žurnal24 Mercator gne%C4%8Da blagajna

Delodajalci
Mercator
Ob uveljavitvi zakona o malem delu bi lahko mali delavci v Mercatorju na mesec opravili 5.760 ur, kolikor znaša polni delovni čas približno 33 ljudi. “To seveda pomeni precejšnje zmanjšanje števila takšnih ljudi (občasnih delavcev, op. a.) glede na danes in bo pomembno vplivalo na organizacijo naših delovnih procesov,” so pojasnili. Drugačne rešitve že pripravljajo, računajo pa, da bodo te “veliko dodatno finančno breme”. Možno je tudi dodatno zaposlovanje, odpuščali pa zagotovo ne bodo.

SRC
V podjetju SRC zaposlujejo okoli 25 študentov, ki delajo od 80 do 120 ur na mesec. Kako bo zakon vplival nanje, še ne vedo, vendar ne pričakujejo težav. Dodajajo, da že zdaj redno zaposlijo sodelavce, če imajo po tem potrebo.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.